ua en ru

Засновник WikiLeaks Дж.Ассанж оскаржив рішення лондонського суду про екстрадицію його у Швецію

Засновник скандально відомого інтернет-порталу WikiLeaks Джуліан Ассанж у четвер, 3 березня, подав апеляцію на рішення лондонського суду видворити його до Швеції, де Дж.Ассанжа мають намір судити за звинуваченням у згвалтуванні, передає Deutsche Welle.

39-річний австралійський інтернет-активіст, який виклав на своєму сайті сотні тисяч американських секретних документів, заперечує це звинувачення, заявляючи, що він є жертвою змови, інспірованого проти нього Вашингтоном. Дж.Ассанж побоюється, що в підсумку буде екстрадований до США, де проти нього в даний час намагаються завести справу за звинуваченням в опублікуванні секретних урядових документів.

Тим часом американська військова прокуратура збільшила до 22 число пунктів, за якими пред'явлено звинувачення передбачуваному інформанта WikiLeaks - Бредлі Меннінг, відмітає видання. Самим серйозним є звинувачення у колабораціонізмі, за яким 23-річного єфрейтора можуть засудити до смертної кари. Військова прокуратура, однак, вже заявила, що не має наміру домагатися для Меннінга вищої міри, а обмежиться вимогою довічного тюремного ув'язнення.

Інтернет-портал WikiLeaks відмовляється назвати джерела отримання секретної інформації і називає звинувачення проти Бредлі Меннінга "мстивими нападками" на єфрейтора, проти якого насправді немає ніяких доказів винності. WikiLeaks також іронізує, що звинувачення у колабораціонізмі з ворогом, очевидно, означає, що Вашингтон вважає ворогом саме цей сайт.

Згідно з повідомленнями, слідству в США не вдається переконливо довести зв'язок між Б.Меннінг і Дж.Ассанжем. Правозахисна організація Amnesty International на початку року звинуватила адміністрацію США в "нелюдське поводження" з Б.Меннінг, якого утримують в "негуманних умовах", хоча він не є засудженим злочинцем. Пентагон відкинув ці звинувачення, підкресливши, що з Б.Меннінг звертаються так само, як і з усіма іншими арештантами.