ua en ru

Підстав скидати "Свободу" з політичних рахунків немає, - політолог

Результати європейських виборів останнього часу - зокрема у Європарламент - свідчать про збільшення підтримки консервативних партій правого спрямування. Ця тенденція актуальна і для українських виборців, вважає політолог Володимир Фесенко.

За словами Фесенка, зараз в Україні в ніші правоконсервативных партій домінує "Свобода".

"У ВО "Свобода" протягом довгого часу був сформований імідж радикальної націоналістичної сили. Однак після того, як "Свобода" почала розширювати представництво в місцевих органах влади (причому не лише на заході та в центрі, але навіть на сході і півдні країни), а особливо після того, як вона пройшла у Верховну Раду, стало очевидно, що це партія, яка сповідує, швидше, класичні консервативні цінності", - вважає експерт.

На його думку, в українській політиці правоконсервативні погляди часто проявляються у форматі традиційного українського націоналізму. Однак це характерно і для багатьох європейських країн.

"Свобода" фактично є монополістом у цій політико-ідеологічній ніші. Є і досить масовий соціальний запит на правоконсервативні ідеї. У "Свободи" є постійне електоральне ядро і потужний актив. Тому немає вагомих підстав скидати "Свободу" з політичних рахунків в контексті наступних парламентських виборів. Навпаки, враховуючи всі обставини, ця партія буде одним з найбільш активних та впливових політичних гравців у процесі переформатування політичної системи України", - вважає Фесенко.