ua en ru

Ослаблення контролю податкової за бізнесом, запропоноване законопроектом №2034, спричинить ”тінізацію” економіки, - експерт

Загальне ослаблення податкового контролю за бізнесом в нестабільних економічних умов може спонукати частину підприємців нарощувати «тіньові» операції, що несе додаткові ризики для бюджету. Таку думку РБК-Україна висловила президент Академії фінансового управління Мінфіну Тетяна Єфименко, коментуючи законопроект №2034 «Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо удосконалення деяких положень Податкового кодексу України)» (автори - депутати від Партії регіонів Олександр Долженков та Юрій Воропаєв), яким пропонується внести низку змін до Податкового кодексу, що передбачають ослаблення контролю податкової за бізнесом.

«Ослаблення контролю повинне бути диференційованим. Його мають відчувати, перш за все, сумлінні платники податків. Що ж стосується тих суб'єктів господарювання, які належать до групи ризику та пов'язані з тіньовим сектором, тут позиція держави має бути жорсткою. Все більше підприємств, особливо великих, починають розуміти, що доцільніше заплатити всі податки, прозоро вести свою роботу, щоб отримати доступ, скажімо, до дешевого фінансування на міжнародних ринках», - сказала Єфименко.

У свою чергу, у Міністерстві доходів та зборів (МДЗ) відзначили, що існуюча система реєстрації податкових накладних у Єдиному реєстрі не потребує змін, які, зокрема, запропоновані у законопроекті №2034. Відмова від принципу обов`язковості реєстрації податкової накладної при формуванні податкового кредиту та надання платнику можливості претендувати на податковий кредит, навіть якщо його контрагент не вніс накладну до реєстру, може призвести до значних махінацій із формуванням податкового кредиту і, як наслідок, до втрат державного бюджету через формування «схемних кредитів» на відшкодування ПДВ, зазначили в МДЗ.

Нагадаємо, за даними видання «Коммерсант-Украина», законопроектом №2034 (текст законопроекту наразі відсутній на сайті Верховної Ради) пропонується встановити, що документальні невиїзні перевірки можуть здійснюватися лише за згодою платника податків. Крім того, документом пропонується скасувати солідарну відповідальність контрагентів за нереєстрацію податкових накладних в держреєстрі, а також зобов'язати податкову реєструвати узагальнені податкові консультації в Мін'юсті, що суттєво полегшить їх оскарження в судах.

Також, за даними деяких експертів, один з авторів законопроекту Юрій Воропаєв є юристом, близьким до Рината Ахмєтова.