ua en ru

Оскар 2018: названий Кращий анімаційний повнометражний фільм

Оскар 2018: названий Кращий анімаційний повнометражний фільм Фото: oscar.org

У цьому році в номінації "Кращий анімаційний фільм" були представлені 5 мультфільмів, які однозначно варто подивитися кожному

Вже 90-я за рахунком церемонія вручення нагород премії Оскар 2018, переможці якої відомі, відбулася в цьому році трохи пізніше, ніж зазвичай, а саме – 4 березня 2018 року. Зазначимо, що дату проведення церемонії визначає Американська Кіноакадемія. При цьому номінанти були оголошені ще 23 січня 2018 року.

Другий рік поспіль церемонію Оскар проводив американський телеведучий і комік Джиммі Кіммел. Урочисті нагородження проходили у театрі "Долбі" в Голлівуді, Лос-Анджелес.

Серед десяти основних категорій церемонії вручення нагород премії Оскар – категорія "Кращий анімаційний повнометражний фільм".

Цього року кращим повнометражним анімаційним фільмом став мультфільм "Таємниця Коко".

Лі Анкріч і Дарла К. Андерсон

Це повнометражний комп'ютерний анімаційний музичний фільм 2017 року, створений американською студією Pixar Animation Studios і випущений компанією Walt Disney Pictures.

Головних героїв картини озвучили Ентоні Гонзалез, Гаель Гарсіа Берналь, Бенджамін Бретт, Рені Віктор і Ана Офелиа Мургуйя.

Концепція фільму заснована на мексиканському святі День мертвих. Pixar приступила до створення картини в 2016 році. У пошуках натхнення Анкріч разом з членами знімальної групи провели дослідницьку експедицію в Мексику. Образи скелетів у фільмі були перероблені, щоб надати їм привабливість. Композитор Майкл Джаккіно, який працював над попередніми картинами Pixar, повернувся до роботи над написанням музики.

Оскар 2018: названий Кращий анімаційний повнометражний фільм

Афіша мультфільму

Також в цій категорії були номіновані такі анімаційні фільми:

• Бебі-бос

Том Макграт і Енн Ремсі Найто

Це американський мультфільм режисера Тома Макграта, знятий по однойменній книзі Марли Фрейзі про хлопчика Тіма, що відкриває для себе змову, яку організував директор компанії Puppy Co, який прагне знищити любов у всьому світі.

Тіму доведеться об'єднатися з заздрісним братом, врятувати батьків і сам світ. Ролі озвучили Алек Болдуін, Стів Бушемі, Джиммі Кіммел, Ліза Кудроу, Тобі Магуайр.

Відео: БЕБІ БОС (YouTube/Ukrainian Film Distribution)

• Годувальниця

Нора Твомі і Ентоні Лео

Це анімаційний повнометражний кольоровий фільм 2017 року ірландського режисера Нори Твомі, створений ірландською компанією Cartoon Saloon.

Виконавчими продюсерами виступили Мімі Полк і Анджеліна Джолі. Сюжет картини базується на однойменному романі Дебори Елліс.

• Фердинанд

Карлус Салданья

Це американський повнометражний комп'ютерний анімаційний комедійний фільм. Мультфільм заснований на книзі Манро Ліфа "Історія Фердинанда". Мультфільм створений виробництвом студії Blue Sky Studios і компанії 20th Century Fox.

Оскар 2018: названий Кращий анімаційний повнометражний фільм

Афіша мультфільму

• Ван Гог. З любов'ю, Вінсент

Дорота Кобела, Х'ю Уэлшман і Айван Мактаггарт

Це перший в світі анімаційний повнометражний фільм, повністю намальований олійними фарбами на дошках.

Команда з 125 художників створювала кожен з 62450 кадрів олійними фарбами на полотні в тій же техніці, в якій працював сам Ван Гог.

Відео: Loving Vincent (YouTube/VideoLand)

Нагадаємо, офіційну нагороду за "Кращий анімаційний повнометражний фільм" стали присуджувати тільки з 2002 року (першим володарем нагороди став мультфільм "Шрек"). До цього члени журі давали за кращий мультфільм спеціальний "Оскар", яка не належить до самостійної номінації.

Так, окремо були відзначені такі картини, як "Красуня і Чудовисько" (1992), "Білосніжка і сім гномів" (1939), "Хто підставив кролика Роджера" (1989) та "Історія іграшок" (1996).

Премія присуджується, тільки якщо в попередній рік було випущено принаймні 8 повнометражних анімаційних фільмів (які були показані в кінотеатрах Лос-Анджелеса). Визначення "повнометражного фільму" для премії — той, який триває понад 70 хвилин. Номіновано може бути від трьох до п'яти фільмів. Якщо за рік вийшло від 8 до 15 фільмів — будуть номіновані 3 з них, якщо 16 і більше, то номінантів може бути від трьох до п'яти.

З 54 номінованих мультфільмів 29 комп'ютерних, 17 мальованих і 8 лялькових. Дванадцять перемог здобули комп'ютерні мультфільми і по одній нагороді в інших двох видів. Найбільша кількість нагород дісталося анімаційної студії Pixar — з 9 номінованих мультфільмів з 2002 по 2015 рік 8 були визнані кращими ("У пошуках Немо", "Суперсімейка", "Рататуй", "ВАЛЛ-І", "Вгору", "Історія іграшок: Велика втеча", "Хоробра серцем", "Головоломка").

До речі, знамениті актори світового кіно мріють отримати статуетку Оскара. А чи знаєте ви, хто з українців був удостоєний честі отримати цю нагороду? Дізнайтеся з нашого відео.

Відео: топ-5 українців, які отримали Оскар (video.rbc.ua)