ua en ru

"Ощадбанк" заявляє про фальшиві позови нібито від його імені у Криму

"Ощадбанк" заявляє про фальшиві позови нібито від його імені у Криму Фото: Андрій Пишний

Банк має намір захистити свої права та забезпечити правдивість майбутніх публікацій

Державний "Ощадбанк" направив сьогодні, 25 серпня, до Генеральної прокуратури України заяву з вимогою провести розслідування факту, пов'язаного з підробкою офіційних документів. Про це йдеться в заяві голови правління "Ощадбанку" Андрія Пишного, повідомили у прес-службі "Ощадбанку".

Як наголошується, "Ощадбанку" стало відомо, що в липні 2015 р. нібито від його імені в так званий арбітражний суд республіки Крим було подано кілька позовних заяв по стягненню заборгованості з корпоративних боржників банку, які займаються виробленням сонячної енергії в Автономній Республіці Крим.

У прес-службі банку повідомили, що ці позови були подані на підставі сфальсифікованих вимог. "Назва та ідентифікація "Ощадбанку" були неправомірно і підступно використані без жодного відома, згоди або наданих керівництвом "Ощадбанку" повноважень. "Ощадбанку" відомо, що інформація про подачу цих фальшивих позовів була опублікована у пресі. Банк робить офіційну заяву, щоб захистити свої права і забезпечити правдивість майбутніх публікацій", - йдеться в повідомленні.

Згідно із заявою, відповідачі за так званим позовами, поданими в так званий арбітражний суд республіки Крим, є боржниками "Ощадбанку" за відповідними кредитними договорами, заборгованість за якими перед банком є ​​суттєвою. "Ощадбанк" почав юридичні процеси по стягненню простроченої заборгованості з цих боржників в українських судах в грудні 2014 року і отримав законні та обґрунтовані рішення на свою користь.

У зв'язку із зазначеними вище сфальсифікованими позовами "Ощадбанк" 25 серпня 2015 направив заяву в ГПУ, вимагаючи проведення негайного розслідування факту, пов'язаного з підробкою офіційних документів, поданих нібито від імені "Ощадбанку", а також неправомірних дій, вчинених невідомими особами.

"Ми активно готуємося до міжнародного арбітражу і в ході підготовки дізнаємося про нові разючих фактах. Враховуючи знищення Російською Федерацією інвестицій" Ощадбанку "в Автономній Республіці Крим, ми вважаємо, що фальшиві позови, які зараз подаються в кримські суди від імені" Ощадбанку ", очевидно мають на меті позбавити нас права на стягнення кредитної заборгованості з різних суб'єктів бізнесу в Автономній Республіці Крим. Банк проінформує про такі сфальсифікованих позовах компетентні органи і судові інстанції, включаючи інвестиційний арбітражний суд, в рамках розгляду позову "Ощадбанку" проти Російської Федерації ", - зазначив голова правління "Ощадбанку" Андрій Пишний.

Нагадаємо, "Ощадбанк" почав міжнародний арбітражний процес проти Російської Федерації, подавши проти РФ позов на 15 млрд грн через анексії Криму, і має намір повідомити арбітражному суду про даний кримінальному правопорушенні відразу після формування його складу.

Як повідомлялося на початку липня, "Ощадбанк" оцінив збиток від окупації Криму РФ в 670 млн дол. Пізніше стало відомо, що "Ощадбанк" вибрав Quinn Emanuel для супроводу спору з РФ за активами в Криму.

Раніше "Ощадбанк" направив письмове повідомлення Президенту Росії Володимиру Путіну і прем'єру Дмитру Медведєву за претензіями, що випливають з незаконного обігу з інвестиціями, які належать банку у Криму.