ua en ru

"Ощадбанк" прогнозує зниження облікової ставки НБУ до 6% до 2022 року

"Ощадбанк" прогнозує зниження облікової ставки НБУ до 6% до 2022 року Фото: Андрій Пишний (facebook.com)

Середньострокова перспектива розвитку банків передбачає зниження ставок за кредитами на 7 - 12%

"Ощадбанк" прогнозує, що до 2022 року облікова ставка Національного банку України знизиться до 6%. Про це в інтерв'ю Економічній правді розповів глава банку Андрій Пишний.

"Стратегія (розвитку держбанків до 2022 року-ред.) передбачає п'ятирічний горизонт. Це і є той період, коли результати інституційних рішень та реформ повинні заробити в повній мірі. У 2022 році ми прогнозуємо облікову ставку не вище 6%", - сказав він..

За словами Пишного, сьогодні спостерігається чітка тенденція до відновлення стабільності в банківському секторі після пережитих у минулому році стресів, таких як торгова блокада ОРДЛО, підвищення соціальних стандартів та інших факторів, які призвели до послідовного зростання облікової ставки.

"Сьогодні ми ще переживаємо ефект 2017 - підвищення соціальних стандартів, інші чинники, економічна блокада окупованого Донбасу, результатом яких стало зростання облікової ставки. Ми розуміємо, що підвищення облікової ставки необхідно, щоб повернути інфляційний процес у запланований коридор і контрольовані цільові показники", - підкреслив глава держбанку.

При цьому він зазначив, що вже є необхідні ресурси для зниження процентних ставок за кредитами, що призведе до подальшого пожвавлення кредитування в цілому.

"Середньострокова перспектива розвитку банків передбачає зниження ставок за кредитами на 7 – 12%, - зазначив Пишний.

Нагадаємо, 1 березня цього року Нацбанк підвищив облікову ставку до 17% річних.