ua en ru

Органам місцевої влади дозволять відкривати рахунки тільки в держбанках, - Зубко

Органам місцевої влади дозволять відкривати рахунки тільки в державних банках України.

Органам місцевої влади дозволять відкривати рахунки тільки в державних банках України. Про це заявив віце-прем'єр-міністр України Геннадій Зубко на засіданні круглого столу в Міністерстві регіонального розвитку будівництва та житлово-комунального господарства України, передає кореспондент РБК-Україна.

"У нас немає фонду гарантування вкладів, і ми розуміємо, що якщо трапиться біда в комерційному банку, то куди прийде місцеве самоврядування? Воно прийде до держави. Тому саме в державних банках буде надана можливість відкривати ці рахунки, і це дасть можливість залучення інвестицій, тому що місцеве самоврядування буде залежати від усіх цих погоджень і проходжень", - сказав він.

Він також додав, що якщо місцеве самоврядування відкриває рахунки в держбанках, воно не може користуватися запозиченнями з казначейських розрахунків. "Це питання вибору", - зазначив Зубко.

"Те, що стосується обслуговування на казначейських рахунках, це питання №1. Якщо делегуємо повноваження, якщо ми зробимо фінансову децентралізацію, але якщо не надамо можливість нашому місцевому самоврядуванню відкривати рахунки в державних банках, це означає, що нічого не буде. Ті гроші, які сьогодні є у місцевого самоврядування, вони не можуть ними скористатися, тому що ці гроші не видає вчасно казначейство", - сказав він.

Нагадаємо, всі військові підрозділи з 1 січня 2015 р. також повинні перейти на обслуговування державних банків України.