ua en ru

ОРДЛО підтвердили, що український журналіст Асєєв є в списку на обмін, - Геращенко

ОРДЛО підтвердили, що український журналіст Асєєв є в списку на обмін, - Геращенко Фото: Ірина Геращенко (УНІАН)

До Асєєва не було доступу жодної міжнародної організації

Представники окремих районів Донецької та Луганської областей підтвердили наявність імені українського журналіста Станіслава Асєєва в списках на обмін. Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням на слова представника України в Тристоронній контактній групі в Мінську Ірина Геращенко.

"Дуже важко йшли переговори, вибивання, по суті, цієї інформації, Асєєв знаходиться у них. Місце його утримання вони офіційно нам не дали - просто підтвердили, що Станіслав у них, і він включений в списки на звільнення, які ми зараз обговорюємо. Ми знаємо місце утримання Станіслава", - сказала Вона, додавши, що переговори тривали протягом місяця.

За словами Геращенко, українська сторона в переговорах домагалася можливості відвідування Асєєва координатором ОБСЄ Тоні Фрішем, який в кінці серпня був у Донецьку з метою моніторингу умов утримання заручників, але його допустили лише до макіївської колонії, де утримують військовослужбовців.

"На жаль, до Стасу не було доступу жодної міжнародної організації - ні ОБСЄ, ні ООН, ні Міжнародного комітету Червоного хреста", - сказала Вона, додавши, що до Асєєву не допускають родичів і не дають йому права на дзвінок матері.

Зазначено, що Україна чекає звільнення 132 своїх громадян, підтримувані Росією сепаратисти вимагають в обмін 600 чоловік.

Нагадаємо, раніше лідер групи "Інформаційне опір" Дмитро Тимчук повідомив, що бойовики так званої "Донецької народної республіки" готують інформаційно-психологічну спецоперацію за участю полоненого українського журналіста Асєєва.