ua en ru

Досвід європейських автономій можна застосувати й до України, - Медведчук

Українські ЗМІ, наводячи висловлювання голови Венеціанської комісії Джанні Букіккіо про необхідність проведення швидкої децентралізації України, замовчують про ту модель децентралізації, яку Букіккіо вважає придатною для України. Про це у своєму блозі на сайті громадського руху "Український вибір" пише лідер руху Віктор Медведчук.

У промові глави Венеціанської комісії, зазначає український політик, є такі слова: "На жаль, конфлікт призвів до того, що багато людей бояться, що децентралізація може бути засобом руйнування їх країни. Я розумію ці страхи, але не поділяю їх. Децентралізація дозволяє людям легше ідентифікувати себе з країною, в якій вони живуть. Децентралізація не веде до сепаратизму. Вона дозволила Італії успішно інтегрувати Альто-Адідже/Південний Тіроль і дозволила Іспанії зберегти єдність після смерті Франко".

Медведчук нагадав, що повноваження іспанських автономних співтовариств дійсно дуже широкі. "Самостійність Каталонії, як і Країни Басків, набагато відчутніша, ніж самостійність німецьких земель або американських штатів, бо носить характер національного самовизначення. Так, в Каталонії середня освіта надається виключно каталонською мовою, а викладання іспанської обмежене двома-трьома годинами на тиждень", - зазначив він.

Говорячи про Південний Тіроль, Медведчук нагадав, що високий ступінь автономії регіону був закріплений відразу після Другої світової війни у 1946 р. Італія й Австрія уклали відповідну угоду, а з 1969 р. на території Південного Тіролю німецька мова отримала такий же статус, як і італійська.

"У Південному Тіролі більше 2/3 населення говорить на німецькій і є юридично закріплена двомовність у всіх основних сферах суспільного життя, включаючи освіту, суди, роботу органів влади, навіть дорожні знаки. Хоча населення провінції складає лише близько 1% населення країни, виборча система Італії з перших років існування республіки дозволила представникам провідної регіональної політичної сили - Народної партії Південного Тіролю - регулярно обиратися в обидві палати італійського парламенту", - підкреслив політик.

За словами Медведчука, наведені приклади досить актуальні, досвід цих європейських держав прийнятний і для України. "Але чи готові наші політики до такої децентралізації, яку пропонує голова консультативного органу Ради Європи з питань конституційного права?", - задається питанням громадський діяч.