ua en ru

Опубліковано закон, що дозволяє іноземцям служити в ЗСУ

Опубліковано закон, що дозволяє іноземцям служити в ЗСУ Фото: Президент України, Верховний головнокомандувач ЗСУ Петро Порошенко

Закон набирає чинності на наступний день після публікації

Опубліковано закон України 716-VIII "ПРО внесення змін у деякі законодавчі акти України стосовно проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства". Цей закон опублікований в урядовій газеті "Урядовий кур'єр" за 11 листопада 2015 р. (№40).

Відповідно до закону, іноземці та особи без громадянства, які проходять військову службу за контрактом у Збройних силах України (ЗСУ), озвучують і підписують зобов'язання. При виконанні обов'язків служби носять військову форму одягу, їм довічно встановлюються військові звання.

Проходження військової служби здійснюється іноземцями та особами без громадянства - за контрактом на посадах рядового і сержантського та старшинського складу у Збройних Силах України. Громадяни, іноземці та особи без громадянства, які проходять військову службу, є військовослужбовцями і мають статус військовослужбовця.

Разом з тим законом визначається таке поняття як найманство. Згідно з документом, найманцем є особа, яка: спеціально завербовано на місці або за кордоном для того, щоб битися у збройному конфлікті; фактично бере безпосередню участь у воєнних діях; бере участь у військових діях, керуючись, головним чином, бажанням одержати особисту вигоду, і якій в дійсності обіцяно стороною або за дорученням сторони, що перебуває у конфлікті, матеріальну винагороду, що істотно перевищує винагороду, обіцяну або виплачувану комбатантам такого ж рангу і функцій, які входять в особовий склад збройних сил даної сторони.

Також найманцем вважають особа, яка не є ні громадянином сторони, що перебуває в конфлікті, ні особою, що постійно проживає на території, контрольованою стороною, що знаходиться в конфлікті; не входить в особовий склад збройних сил сторони, що перебуває в конфлікті; не надіслана державою, яка не є стороною, що перебуває в конфлікті, для виконання офіційних обов'язків як особи, що входить до складу її збройних сил.

Закон вступає в силу на наступний день після його опублікування, тобто 12 листопада.

Нагадаємо, 12 травня 2015 р. Верховна Рада підтримала в першому читанні законопроект № 2389 "Про внесення змін у деякі законодавчі акти України стосовно проходження військової служби у Збройних силах України іноземцями та особами без громадянства".

У другому читанні та в цілому даний законопроект був прийнятий народними депутатами 6 жовтня 2015 р.

3 листопада стало відомо, що Президент України Петро Порошенко підписав закон, що дозволяє іноземцям служити в ЗСУ.