ua en ru

Опублікований проект постанови про зобов'язання створити страховий запас газу на 2019

Опублікований проект постанови про зобов'язання створити страховий запас газу на 2019 Ілюстративне фото (УНІАН)

Постачальників газу пропонується зобов'язати формувати страховий запас у розмірі 10% від обсягу поставки, запланованої на наступний місяць

На сайті Міністерства енергетики та вугільної промисловості опубліковано проект постанови Кабінету міністрів України "Про затвердження розміру страхового запасу природного газу на 2019 рік". Про це повідомляє РБК-Україна, посилаючись на дані на сайті міністерства.

Відповідно до проекту, у випадку настання на ринку природного газу кризової ситуації, рівні якої визначені Національним планом дій, затвердженим наказом Міненерго від 2 листопада 2015 року, постачальники природного газу зобов’язані створити страховий запас природного газу у розмірі 10 відсотків запланованих місячних обсягів поставки постачальником природного газу споживачам на наступний місяць.

Очікується, що прийняття постанови сприятиме безпеці постачання природного газу.

Додамо, що у наказі Міненерговугілля від 2 листопада 2015 року № 687 "Про затвердження Національного плану дій", закріплюються завдання та обов’язки суб’єктів ринку природного газу під час кризової ситуації незалежно від її рівня.

Зокрема, всі суб’єкти ринку природного газу зобов’язані сприяти суб’єктам владних повноважень, уповноваженим брати участь у подоланні кризової ситуації.

Нагадаємо, у березні Кабінет міністрів України затвердив обсяг страхового запасу природного газу на випадок виникнення кризової ситуації на 2018 рік. Відзначимо, згідно з документом, постачальників природного газу зобов'язали формувати страховий запас в розмірі 10% від обсягу поставки, запланованого на наступний місяць.

Підкреслимо, що раніше дана норма утверджувалася на 2016-2017 роки. Формування страхового запасу природного газу в підземних сховищах необхідно для подолання можливих надзвичайних ситуацій.

Як писало РБК-Україна раніше, Верховна рада України у 2016 році підтримала в другому читанні законопроект №3617 "Про внесення змін до закону "Про ринок природного газу" (щодо страхового запасу природного газу)". За документ проголосував 251 нардеп.

Так, законом передбачається встановити, що постачальники зобов'язані створювати страховий запас природного газу в розмірі не більше 10% запланованих місячних обсягів поставки природного газу споживачам на наступний місяць.

При цьому розмір страхового запасу встановлюється щорічно урядом на однаковому рівні для всіх постачальників.