ua en ru

Опубліковано "енергетичний" календар України на 2012-2013 рр

Минулі два роки стали одними з найбільш успішних для розвитку українського паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) за останні 20 років, пишуть українські ЗМІ.

Вони відзначають, що в цей період стартував ряд безпрецедентних проектів, які дозволять істотно підвищити енергетичну незалежність України. Залучені передові технології і іноземні інвестори, закуповується сучасне обладнання і росте власний видобуток енергоресурсів.

Зокрема, Україна почала активну розробку перспективних ділянок шельфу Чорного і Азовського морів. З покупкою двох сучасних плавучих бурових установок почався приріст морського видобутку вуглеводнів. Підписаний контракт на виготовлення ще двох бурових для перспективного глибоководного буріння.

Україна почала модернізацію своєї газотранспортної системи. Провідні нафтогазові компанії притягнуті до видобутку вуглеводневої сировини на території України. Почалося будівництво терміналу з прийому зрідженого газу (LNG) в Одеській області. А в Кіровоградській області розгорнули промисловий видобуток уранової руди і будівництво заводу з фабрикації ядерного палива.

Паралельно започатковано низку масштабних проектів в електроенергетиці: введено в експлуатацію верхній водоймище Дністровської ГАЕС, а в 2013 р. відбудеться пуск вже другого гідроагрегату. У перспективі ця гідроакумулююча станція стане найбільшою в Європі. Розпочато будівництво нових ліній електропередач, які дозволять збільшити видачу потужностей Рівненській і Хмельницькій АЕС для забезпечення центральних і східних регіонів України додатковими обсягами електроенергії.

За останні два роки в український енергосектор залучені значні інвестиції: наприклад, лише в грудні 2012 р. було підписано угоду про залучення 3,656 млрд дол. від Держбанку розвитку Китаю на реалізацію проектів щодо заміщення природного газу вітчизняним вугіллям, а також прийнято розпорядження про притягнення від ЄБРР та Європейського інвестиційного банку 600 млн євро на підвищення безпеки українських АЕС.
В останні два роки також стабільно збільшується видобуток вугілля (майже 82 млн тонн в 2011 р. і приблизно на 5% більше в 2012 р.), а також природного газу.

Завдяки проведеній роботі по залученню іноземних інвесторів в нафтогазовий сектор України вже в 2013 р. будуть підписані угоди про розділ продукції з компаніями Shell, Chevron і ExxonMobil, що дозволить наростити видобуток вуглеводнів в Україні за найсучаснішими технологіями.

Реалізація в Україні інвестиційних проектів спільно з європейськими, американськими і китайськими партнерами дозволить не тільки збільшити видобуток ресурсів, але і підвищить ефективність і безпека українського ПЕК.

Українські ЗМІ зазначають, що експерти енергетичної сфери вважають найбільш важливими подіями в українській енергетиці за останні два роки старт великих системних проектів, початок реверсних поставок газу з Європи в Україну, вступ країни в Енергетичне співтовариство, нарощування бурового флоту і початок розвідки сланцевого газу.