ua en ru

Корупція в Міноборони: НАБУ опублікувала схему розкрадання держкоштів

Корупція в Міноборони: НАБУ опублікувала схему розкрадання держкоштів Фото: НАБУ (twitter.com/nab_ukr12)

Досудове розслідування за цією справою НАБУ і САП почали у вересні 2016 року

Національне антикорупційне бюро України опублікувало схему розкрадання державних коштів при закупівлі палива для Міноборони. Інфографіка з'явилася на сайті відомства сьогодні, 15 листопада.

За версією слідства, на початку 2016 року комітет із конкурсних торгів Міноборони організував процедуру відкритих торгів на закупівлю рідинного палива. За результатом торгів Комітет затвердив до оплати пропозиції одного з учасників торгів як найбільш економічно вигідні. З переможцем уклали 14 договорів про постачання понад 80 тис. тон палива для техніки спеціального призначення за рахунок коштів державного бюджету України на загальну суму понад 1 млрд грн.

Після поставки близько 1/20 обумовленого обсягу заступник міністра оборони та директор департаменту держзакупівель Міноборони спільно з переможцем торгів уклали додаткові угоди, відповідно до яких вартість палива зросла спочатку на 10%, а потім ще на 5,8%.

"Лише після безпідставного збільшення ціни за одиницю товару в середньому на 16% від початкової, переможець торгів починає постачати паливо. Внаслідок цього на користь постачальника безпідставно та незаконно було перераховано бюджетні кошти на загальну суму 149 млн 339 тис. грн", - пояснюють у НАБУ.

Корупція в Міноборони: НАБУ опублікувала схему розкрадання держкоштівКорупція в Міноборони: НАБУ опублікувала схему розкрадання держкоштівКорупція в Міноборони: НАБУ опублікувала схему розкрадання держкоштівКорупція в Міноборони: НАБУ опублікувала схему розкрадання держкоштів

Нагадаємо, 11 жовтня в НАБУ заявили, що виявили в Міністерстві оборони України корупційну схему розтрати 149 млн гривень при закупівлі палива. Досудове розслідування за цими фактами НАБУ і САП почали у вересні 2016 року.

Правоохоронці провели ряд обшуків і за підозрою в причетності до злочину затримали заступника міністра оборони України і директора Департаменту державних закупівель і постачання матеріальних ресурсів Міністерства.

Слідство вважає, що посадові особи Міноборони України вчинили злочин за попередньою змовою з представниками комерційного підприємства.

У жовтні Солом'янський районний суд Києва наклав арешт на банківські рахунки (149,34 млн гривень) компанії "Трейд Коммодіті", яка фігурує в справі про корупційну схему в Міністерстві оборони України.

9 листопада Апеляційний суд Києва відпустив з-під домашнього арешту підозрюваного заступника міністра оборони України.