ua en ru

Оптимізація переробного сегменту є позитивним фактором кредитоспроможності для нафтогазових компаній, - Fitch

Оптимізація переробного сегмента є позитивним фактором кредитоспроможності для західних європейських нафтогазових компаній, так як це повинно підтримати їх фінансові показники, вважає старший директор в аналітичній групі Fitch з енергетики, підприємствам комунального сектора і природним монополіям в регіоні Європа, Близький Схід і Африка Ангеліна Валавіна.

Експерти Fitch Ratings також зазначили, що західноєвропейські інтегровані нафтогазові компанії продовжують продаж низки своїх активів в сегменті переробки і збуту в прагненні раціоналізувати свої портфелі і більше сфокусуватися на розвідці та видобутку.

«Зміна портфелів в сегменті нафтопереробки в найбільших європейських компаній розглядається не як повний відступ від інтегрованої моделі, а скоріше як перебалансування їх бізнесу у відповідь на зміну фундаментальних факторів у галузі. Агентство вважає, що ситуація в сегменті нафтопереробки в ЄС залишиться складною в наступні один-два роки. Це пов'язано зі слабким попитом на продукцію нафтопереробки в регіоні і з надлишком переробних потужностей, що зумовлює низький коефіцієнт завантаження потужностей НПЗ і слабку маржу переробки. Агентство очікує, що стриманий прогноз по сегменту нафтопереробки продовжить чинити тиск на показники кредитоспроможності компаній найближчим часом», - прогнозують аналітики Fitch.

Крім того, Fitch вважає, що зміщення акценту на розвідку і видобуток повинно дозволити європейським нафтогазовим компаніям зміцнити свої операційні показники, на яких негативно позначається зростаюча обмеженість ресурсів вуглеводнів, віддалене розташування родовищ, політична нестабільність відповідних регіонів, часто суворі кліматичні умови, а також зростання витрат в галузі.

«Найбільші європейські нафтогазові компанії, включаючи Royal Dutch Shell plc, BP plc, Total SA, і деякі зіставні компанії з США здійснюють ребалансування своїх бізнес-портфелів з наміром зберегти найбільш прибуткові переробні активи і більшою мірою сфокусуватися на видобувному сегменті. Компанія OMV AG нещодавно оприлюднила аналогічні плани в своїй новій стратегії. Кульмінацією цієї тенденції стало рішення американської ConocoPhillips розділитися на переробну та добувну компанію», - відзначили в Fitch.