ua en ru

Оптимальним показником масових акцій є не більше 2 осіб на 1 квадратний метр - думка експертів

Оптимальним показником масових акцій є не більше 2 осіб на 1 квадратний метр. До такого висновку прийшли в Міжгалузевому інституті прикладних досліджень, вивчаючи питання безпеки громадських акцій.

Чисельність мітингувальників на площі Незалежності в центрі української столиці не повинна перевищувати 29 тис. осіб. У своїй доповіді співробітники організації розділили площу на окремі квадрати в залежності від їх віддаленості від епіцентру протестних подій - сцени, яка розташована по парній стороні Хрещатика навпроти готелю "Україна". Кожен квадрат вимірювали і помножили на коефіцієнт щільності протестувальників. Так, для простору біля сцени він був максимальним - близько 3 чоловік на 1 квадратний метр, а для квадрата по Хрещатику від будівлі Головпоштамту до КМДА - мінімальним (2 людини на 1 квадратний метр).

"Таким чином, загальна площа Майдану Незалежності та частини безпосередньо прилеглих до нього вулиць становить 14640 кв. метра (1,46 га) і на ній може розміститися приблизно 37950 людина", - пишуть у своєму звіті співробітники Міжгалузевого інституту прикладних досліджень. У той же час вчені акцентували увагу на тому, що в багатьох країнах оптимальним показником масових акцій є не більше 2 осіб на 1 квадратний метр.

"Наприклад, якщо у місцеві органи влади міста подана заявка про проведення на якійсь території - площею один гектар - мітингу за участю 50 тисяч громадян, то міліція буде гарантувати безпеку тільки при кількості учасників до 20 тисяч(10000 кв. метрів х 2)", - відзначають в Міжгалузевому інституті прикладних досліджень.

Таким чином, за їхніми розрахунками, прийнятним для контролю над правопорядком і безпекою громадян на майдані Незалежності буде мітинг, чисельність якого не буде перевищувати 29 тис. осіб. Виходячи з цієї логіки, на Європейській площі, розрахунковий розмір якої становить 1,3 га, оптимальними будуть масові акції, в яких будуть приймати участь не більше 26 тис. чоловік.