ua en ru

Опитування: більше 40% українців "за" визнання ОУН-УПА учасниками боротьби за незалежність

Опитування: більше 40% українців "за" визнання ОУН-УПА учасниками боротьби за незалежність Фото: ветерани ОУН-УПА в Україні

Кількість прихильників визнання ОУН-УПА в Україні вперше перевищила число опонентів

Ідею визнати "Організацію українських націоналістів" і "Українську повстанську армію" (ОУН-УПА) учасниками боротьби за державну незалежність України підтримує 41% українців. Такими є результати дослідження, проведеного соціологічною групою "Рейтинг" у жовтні 2015 р.

Водночас, як зазначається, 38% респондентів не вітають визнання ОУН-УПА борцями за незалежність України. Ще 21% учасників соцопитування не визначився з цього питання.

Як зазначили в "Рейтингу", протягом 2014-2015 рр. кількість прихильників визнання ОУН-УПА зросла із 27% до 41%, при цьому число противників цієї ідеї істотно зменшилася (із 52% до 38%). Таким чином, вперше за роки дослідження даного питання кількість прихильників визнання ОУН-УПА в Україні перевищило число супротивників.

Ідею визнати ОУН і УПА учасниками боротьби за держнезалежність України найбільше підтримують в західних областях (76%), а найменше - у південних (27%) і східних (23%) регіонах.

"Чим молодші респонденти, чим вищий рівень їх освіти і доходів, тим більше вони підтримують визнання воїнів ОУН-УПА учасниками боротьби за державну незалежність України. Також відносно більше підтримки серед чоловіків і україномовних респондентів", - йдеться в повідомленні.

Cоцдослідження щодо динаміки ставлення до визнання ОУН-УПА проводилося 1-6 жовтня. Його аудиторією стало населення України від 18 років і старше. Вибірка є репрезентативною за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1,8 тис. респондентів. Опитування було проведено шляхом особистого формалізованого інтерв'ю (face-to-face) з помилкою репрезентативності не більше 2,4%.

Нагадаємо, 9 квітня ц.р. Верховна Рада визнала ОУН і УПА борцями за незалежність України.

Як повідомлялося, рівень ностальгії за СРСР серед українців впав до 31%.