ua en ru

Опитування: у разі окупації чверть українців взялася б за зброю

Опитування: у разі окупації чверть українців взялася б за зброю Фото: українці на захисті держави

За даними КМІС, 26% взяли б участь в акціях громадянського опору

У випадку іноземної збройної окупації України чверть громадян взялася б за зброю. Такі результати опитування громадської думки жителів України щодо методів опору інтервентам/окупантам, повідомили у прес-службі Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

Так, на запитання, яким діям респонденти надали б перевагу в умовах іноземної збройної інтервенції, 28,6% респондентів відповіли, що видом опору обрали б участь в акціях громадянського опору.

Водночас 23,8% респондентів обрали варіант "чинити збройний опір".

При цьому 18,4% не визначилися зі своєю думкою, 13,1% воліли б нічого не робити, 11% - виїхали б у безпечний регіон України, 3,2% обрали варіант виїхати за кордон, а 1,9% - відмовилися відповісти.

Крім того, на запитання, яким діям респонденти надали б перевагу в умовах іноземної збройної окупації їх міста чи села, відповіді розподілилися наступним чином: 26% - взяли б участь в акціях громадянського опору, 25,2% обрали б варіант - чинити збройний опір.

Водночас 18,5% не визначилися зі своєю думкою, 13,1% воліли б нічого не робити, 11,9% хотіли б виїхати в безпечний регіон України, 3,4% - виїхати за кордон, а 1,9% - відмовилися відповісти.

Як повідомляється, КМІС із 31 серпня по 13 вересня 2015 р. провів опитування громадської думки жителів України на замовлення громадської організації "Центр стратегічних досліджень" та Міжнародного центру з ненасильницьких конфліктів. Методом телефонного інтерв'ю за стохастичною вибіркою із квотним відбором на останньому етапі, репрезентативною для населення України старше 18 років, опитано 1 тис. респондентів. Опитування проходило в усіх регіонах України (крім АР Крим), в т.ч. і на територіях Донецької та Луганської областей, що тимчасово не контролюються владою України.

Статистична похибка вибірки дослідження з імовірністю 0,95 не перевищує 3,4% (теоретична похибка становить 3,1%, дизайн-ефект - 1,1). Крім статистичної похибки, є також систематична похибка за рахунок використання опитування за стаціонарними телефонами, які має менше половини населення, що може додати до похибки ще близько 2%. Загальна похибка дослідження з ймовірністю 0.95 не перевищує 5,4%.

Нагадаємо, згідно з літнім дослідженням TNS, в Україні понад 60% жителів міст замислюються про переїзд за кордон.