ua en ru

Опитування: 20% росіян виступають за заборону герба України

Опитування: 20% росіян виступають за заборону герба України Фото: герб України

Росіяни сприймають український герб скоріше негативно, ніж позитивно

У Росії 20% громадян виступають за заборону герба України. Про це свідчать дані опитування Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦВГД) про те, як росіяни ставляться до символів.

"Герб України заборонило б 20% опитаних. Проте трохи менше половини росіян (46%) проти такої заборони. Третина росіян не змогла визначитися, що ж робити з гербом України, так як не знає, що він означає (17%), або просто не змогла відповісти (17%)", - йдеться в релізі за підсумками опитування ВЦВГД.

При цьому герб України сприймається позитивно більш ніж чверть росіян (27%), негативно до нього ставиться лише кожен третій опитаний (34%). Не знає, що означає герб України 23% росіян.

Зазначимо, що при цьому більшість росіян позитивно ставиться до серпу і молоту та червоної п'ятикутної зірки як до символів. Так, скоріше позитивно до серпу і молоту відноситься 73% росіян, а скоріше негативно - тільки 11%. Не знає, що означають серп і молот - 6%. До червоної п'ятикутної зірки скоріше позитивно ставляться 66% росіян, а негативно - тільки 11% опитаних. Не знає, що означає червона п'ятикутна зірка вже кожен десятий росіянин. За заборону згаданих радянських символів виступає лише 7% росіян. Проти заборони серпа і молота - 72%, червоної п'ятикутної зірки - 68% опитаних.

Що стосується релігійних символів, мусульманський півмісяць сприймається позитивно лише 41% росіян, а негативно його сприймає майже кожен четвертий опитаний (23%). За заборону мусульманського півмісяця виступає кожен десятий росіянин (12%), однак проти такої заборони куди більше громадян - 55%. Водночас лише кожен третій росіянин (32%) позитивно ставиться до шестикутної зірки Давида як до символу. Негативно зірку сприймає приблизно схожий кількість опитаних - 28%. Не слід забороняти зірку Давида, на думку 50% росіян. У той же час за її заборону виступає 16% росіян.

Найбільш однозначним є ставлення росіян до свастике. Негативно до неї відноситься більшість росіян (74%), позитивно сприймає свастику тільки 8% опитаних. Не знає, що означає свастика 7% респондентів. Саме за заборону свастики виступає більшість росіян (62%). А проти її заборони - вже кожен п'ятий росіянин (19%).

Нагадаємо, за даними іншого опитування ВЦВГД, росіяни вважають Президента США Барака Обаму своїм головним ворогом.