ua en ru

Визначення методології RAB-регулювання є компетенцією НКРЕКП, - Кістіон

Визначення методології RAB-регулювання є компетенцією НКРЕКП, - Кістіон Фото: Володимир Кістіон (kmu.gov.ua)

Компетентний орган несе за це рішення відповідальність

Визначення методології RAB-регулювання є компетенцією Національної комісії регулювання електроенергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), і уряд не може давати цьому оцінку. Про це сказав віце-прем'єр-міністр України Володимир Кістіон після круглого столу в Києві, передає "Главком".

"Коли відповідний орган приймає те чи інше рішення - він несе і політичну, і юридичну відповідальність. І, очевидно, у нього є аргументи" , - зазначив Кістіон.

Віце-прем'єр не прокоментував вимогу прем'єр-міністра Володимира Гройсмана до НКРЕКП про зміну методології RAB-регулювання.

"Чітко постановлено законом, що це повноваження незалежного регулятора. Крапка", - резюмував Кістіон.

RAB-регулювання - система довгострокового тарифоутворення, основною метою якої є залучення інвестицій в розвиток і модернізацію електромереж, тоді як на сьогодні тарифи для компаній електроенергетичного сектора розраховуються за принципом "витрати+".

Як повідомлялося, ряд обленерго заявили про підготовку до переходу на RAB-регулювання з 1 квітня. Зокрема, "Чернігівобленерго", "Львівобленерго", "Прикарпаттяобленерго" і "Сумиобленерго" повідомили про те, що вже провели необхідні для переходу громадські слухання 29 січня - 1 лютого. "Вінницяобленерго" також заявила, що за станом на 1 лютого вже провела відкрите обговорення проектів тарифів на розподіл і постачання електроенергії із застосуванням RAB-регулювання.

Відомо, що НЕК "Укренерго" буде ініціювати перехід на стимулююче тарифоутворення з 2019 року.

Раніше в "Урядовому кур'єрі" було опубліковано постанову, якою затверджується нова методика, яка дозволить ввести стимулюючі тарифи для обленерго. Постанова набула чинності з 10 січня.