ua en ru

Опозиція зафіксувала вже понад 1 тис. порушень виборчого законодавства

Об'єднана опозиція зафіксувати понад 1 тис. фактів порушення виборчого законодавства від офіційного початку виборчої кампанії. В основному - це системний підкуп і тиск на виборців. Про це повідомив керівник юридичного департаменту центрального виборчого штабу Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Павло Петренко в ефірі програми "Сьогодні. Про головне" на телеканалі ТВі.

Читайте також: З початку виборчої кампанії порушено 40 кримінальних справ, - МВС

"Зокрема, у вересні лише за кілька днів наша політична сила ініціювала близько 100 судових справ по всій Україні з приводу оскарження дій окружних виборчих комісій. І у різних регіонах суди приймали протилежні одне одному рішення. Якщо, наприклад, суди на Львівської області приймали по тим самим фактам порушень позитивні рішення за нашими позовами, то суди східної України по аналогічним фактам відмовляли нам в позовах", - наголосив Петренко

Окрім того, за його словами, нині в Україні спостерігається загальна тенденція, коли чинна влада фактично перетворює рай- та облдержадміністрації на свої штаби. А отже структури, які фінансуються з держбюджету та насправді повинні вирішувати конкретні існуючі проблеми певного регіону, не виконують власні обов'язки та натомість активно займаються передвиборною агітацією.

Читайте також: Численні порушення при формування ДВК відзначені в Одеській обл., - "Батьківщина"

"Найкраще характеризує методи передвиборної боротьби провладної партії нещодавній випадок у Тернопільській області на 163 окрузі. Там від 10 провладних партій було подано кандидатами до складу дільничних виборчих комісій (ДВК) людей, які навіть не підозрювали, що є претендентами на ці посади. Більше того, при телефонній перевірці виявилося, що одна людина є інвалідом 2 групи та не може самостійно пересуватися, а інша взагалі на той час лежала в реанімації. Згодом ми з'ясували, що до окружних виборчих комісій (ОВК) були подані документи з пенсійного фонду та місцевих органів соцзахисту без згоди самих громадян. Це вбачалося з відповідних відміток на копіях паспортів. На сьогодні формування окружними виборчими комісіями ДВК - це взагалі найбрудніший процес у цій виборчій кампанії", - підсумував Петренко.

Нагадаємо, вибори до Верховної ради відбудуться 28 жовтня 2012 р.