ua en ru

Опозиція виступає проти ухвалення президентського законопроекту "Про прокуратуру"

Опозиційні фракції "Батьківщина" , "Удар" і "Свобода" у Верховній Раді України заявляють про неприпустимість ухвалення законопроекту " Про прокуратуру " у редакції Президента України . Про це повідомляє прес -служба "Батьківщини".

Опозиційні фракції "Батьківщина" , "Удар" і "Свобода" у Верховній Раді України заявляють про неприпустимість ухвалення законопроекту " Про прокуратуру " у редакції Президента України . Про це повідомляє прес -служба "Батьківщини".

На переконання опозиційних фракцій, президентський варіант законопроекту пропонує характерні для тоталітарних держав норми діяльності органів прокуратури, а його окремі положення прямо суперечать вимогам Венеціанської комісії.

Згідно з повідомленням прес -служби "Батьківщини" не можна допустити правової ситуації ,при якій чисельність і загальну структуру прокуратури стверджує Генеральний прокурор. Це має бути прерогативою Верховної Ради.

Крім того, в президентському проекті під виглядом з'ясування підстав, представляти інтереси громадян або держави в суді, прокурор наділений всім процесуальним досудовим арсеналом , що є яскравим проявом нерівності сторін у судовому процесі.

Статтею 52 передбачено, що повноваження прокурора припиняються у зв'язку з рішенням органу, що здійснює дисциплінарне провадження , про неможливість подальшого перебування особи на посаді прокурора . Підставою для прийняття такого рішення є вчинення таким прокурором дисциплінарного проступку, який мав характер грубого порушення. При цьому доводиться констатувати , що чітких критеріїв визнання певного дисциплінарного проступку як грубого, немає. Тобто фактично допускається можливість суб'єктивної оцінки дій прокурора , в подальшому може стати підставою для припинення його повноважень.

Стаття 86 проекту, визначає заробітну плату прокурора. Так, згідно з проектом класні чини прокурорів пропонується прирівняти до військових звань. Так юрист 3 класу відповідає військовому званню лейтенант. У той час, коли лейтенант за військовим званням отримує 120 грн, то юрист 3 класу буде отримувати 770 грн. У такому співвідношенні різниця між армійським званням полковник радником юстиції складе 2-3 тис. грн.

Також проектом пропонується ввести право прокурорів на пенсію за вислугу років незалежно від віку за наявності у них загального стажу 20 і більше років.

Прикінцеві положення законопроекту встановлюють, що слідчі органів продовжують здійснювати досудове розслідування.
Також на думку опозиції, реалізація законопроекту потребуватиме значних необгрунтованих витрат з Державного бюджету.

У той же час парламентська опозиція наполягає на створенні в парламенті робочої групи для вироблення спільних пропозицій щодо підготовки законопроекту, ухвалення якого забезпечить діяльність прокуратури на демократичних принципах , що відповідають європейській практиці.