ua en ru

Опозиція подала до ВР законопроект про заборону надання благодійної матеріальної допомоги під час виборів

У Верховній Раді зареєстровано проект закону про внесення змін до статті 74 закону "Про вибори народних депутатів України" (щодо заборони надання благодійної матеріальної допомоги під час виборів).

Автори законопроекту - народні депутати від "БЮТ-Батьківщини Микола Томенко і Сергій Сас.

Вони відзначають, що вибори засвідчили, що головним джерелом прямого і непрямого підкупу виборців стало надання так званої благодійної матеріальної допомоги під обіцянку голосувати за відповідного кандидата. Томенко і Сас нагадали, що зазвичай така допомога надавалася "незалежними" благодійними організаціями, офіційно не пов'язаними з суб'єктами виборчого процесу. При цьому прізвище кандидата, за підтримки якого здійснювалася така "благодійність", не фігурувало в жодних документах, а тому притягнути до відповідальності винних у підкупі виборців виявилося практично неможливо, констатували вони.

"Мета закону - ввести правовий механізм запобігання підкупу виборців через надання їм так званої "благодійної матеріальної допомоги", - зазначають автори. Так, законопроектом, зокрема, пропонується доповнити статтю 74 Закону "Про вибори народних депутатів України" окремим пунктом, який визначатиме, що "в період від початку виборчого процесу до дня голосування забороняється здійснення благодійності або благодійної діяльності у вигляді надання матеріальної допомоги фізичним особам - громадянам України".

Читайте також: Самовисуванці в сесійній залі ВР займуть місця "тушок", - нардеп