ua en ru

Опозиція не голосуватиме за законопроекти, поки не будуть відновлені в правах Балога і Домбровський, - "Батьківщина"

Опозиційні фракції "Батьківщина", "Свобода" і "Удар" вирішили не брати участь у голосуванні за законопроекти, поки не будуть відновлені в правах Павло Балога та Олександр Домбровський. Про це в ході пленарного засідання заявив один з депутатів від "Батьківщини" Сергій Соболєв.

Опозиційні фракції "Батьківщина", "Свобода" і "Удар" вирішили не брати участь у голосуванні за законопроекти, поки не будуть відновлені в правах Павло Балога та Олександр Домбровський. Про це в ході пленарного засідання заявив один з депутатів від "Батьківщини" Сергій Соболєв.

"Три опозиційні фракції і деякі позафракційні депутати прийняли рішення не голосувати ні за які законопроекти, поки не будуть відновлені в правах Балога та Домбровський", - заявив Соболєв. Після заяви Соболєва опозиція відразу ж провалила голосування щодо рекомендацій парламентських слухань щодо виконання судових рішень в Україні. Не прийняли також рішення за рекомендаціями парламентсікх слухань щодо оздоровлення дітей.

Нагадаємо, раніше спікер ВР Володимир Рибак доручив анулювати картки для голосування Балоги і Домбровського.

У відповідь на таку заяву спікера опозиція зажадала позбавити мандатів депутатів-перебіжчиків. Позафракційний нардеп Петро Порошенко, з яким нібито пов'язаний Домбровський, назвав рішення Рибака "перешкодою" на шляху підписання угоди про асоціацію з ЄС. Також він закликав позафракційних депутатів не брати участь у роботі парламенту.

Раніше Апеляційний адміністративний суд м. Києва відмовив спікеру Верховної Ради України Володимиру Рибаку у скарзі на рішення суду, яке зобов'язує його вилучити посвідчення народних депутатів Павла Балоги та Олександра Домбровського.

Перед цим окружний адміністративний суд Києва за позовом екс-нардепа Юрія Кармазіна прийняв рішення про задоволення позову та вилучення мандатів Балоги і Домбровського.

У свою чергу Конституційний суд України відмовився відкривати провадження за поданням 61 народного депутата щодо конституційності позбавлення мандатів Павла Балоги та Олександра Домбровського.

Слід зазначити, що у Верховній Раді раніше розглядалися проекти проведення повторних виборів тільки в п'яти округах. Тепер же депутатам слід взяти до уваги ще два округи, які також можуть позбутися депутатів.

Павло Балога виграв вибори в 71 окрузі в Закарпатській області, його суперником був регіонал Степана Деркач. Олександр Домбровський отримав перемогу в 11 окрузі у Вінницькій області, його суперницею була представниця "Батьківщина" Наталія Солейко.

Олександр Домбровський раніше подав заяву до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) па фактом позбавлення депутатського мандата.

Варто також відзначити, що в перший день роботи Верховної Ради VI скликання Павло Балога приєднався до Партії регіонів, але потім вийшов із фракції.

Нагадаємо, що присягу народного депутата взяли 445 народних депутатів, замість 450, як це передбачено Конституцією. ЦВК не змогла встановити результати виборів на округах № 94, 132, 194, 197 і 223 і питання про проведення перевиборів на цих округах ще не вирішене.