ua en ru

Опозиція має намір сьогодні зареєструвати в Раді конституційний акт

Опозиція має намір 14 лютого зареєструвати у Верховній Раді проект постанови, який передбачає повернення до Конституції 2004 року.

Опозиція має намір 14 лютого зареєструвати у Верховній Раді проект постанови, який передбачає повернення до Конституції 2004 року. Про це РБК-Україна заявив заступник голови фракції "Батьківщина" Сергій Соболєв.

За його словами, сьогодні на консультаціях лідерів фракцій у спікера Володимира Рибака опозиція запропонувала свій варіант конституційної реформи, але Партія регіонів і комуністи відмовилися його підтримати.

"Ми запропонували: вносимо спільно всіма фракціями проект постанови про те, що в країні діє Конституція 2004 р., ми констатуємо лише факт, там нічого не треба міняти, але далі ми приводимо у відповідність з Конституцією 2004 р. законодавчі акти, які були змінені. Це, за нашим підрахунком, 87 законів, включаючи закони про Кабінет міністрів, про Президента, про регламент Верховної Ради та багато інших. На жаль, комуністи і ПР, нічого не запропонувавши, відкинули і такий легітимний варіант", - розповів Соболєв.

За його словами, ПР продовжує наполягати на створенні спеціальної комісії в Раді з напрацювання змін до Конституції.

"Вони продовжують наполягати на якійсь спеціальній комісії з доопрацювання Конституції... ми сказали, що як тільки ми приймаємо рішення парламентом (щодо повернення до Конституції 2004 р), вносимо зміни в закони, то після цього створюємо дійсно постійно діючу комісію, яка буде вносити зміни вже в легітимну Конституцію. На жаль і ця пропозиція не знайшла підтримки", - повідомив нардеп.

При цьому опозиція, за словами Соболєва, намагатиметься зібрати до 17 лютого 226 голосів, необхідних для прийняття в Раді їх варіанту.

"Я думаю, що ми сьогодні зареєструють проект постанови, після цього ПР не зможе сказати, що це не конституційний акт, тому що постанова - це конституційний акт. І після цього до понеділка спробуємо зібрати необхідну кількість голосів під постановою - це 226 голосів. А далі будемо змінювати закони, які незаконним чином у 2010 році змінила ця більшість", - додав нардеп.

Нагадаємо, опозиція добивається повернення Конституції 2004 року, яка була скасована рішенням Конституційного суду у 2010 році.