ua en ru

Опозиція знаходиться в глухому куті, - експерт

Рішення фракції "Батьківщина" про заборону нардепу В'ячеславу Кириленко згадувати партію "За Україну!" у своїх виступах, а також його рішення про вихід з керівництва фракцією, свідчить про те, що опозиція знаходиться в тупиковій ситуації. Таку думку висловив директор київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський.

"Подібні дії - це ще один прояв невдоволення керівництвом фракції "Батьківщини", стилем керівництва. Дехто називає стиль авторитарним, хтось - абсурдним. Ось тепер і Кириленко назвав його маразматичним. Такі процеси можна назвати лінією дискредитації нинішнього керівництва фракції, яка обумовлена ​​глухим кутом, в якому знаходиться "Батьківщина", як і опозиція в цілому. Звичайно, меншим чином це стосується "Свободи" і "Удару", більшим - "Батьківщини", - вважає Михайло Погребинський.

Що ж до об'єднавчих процесів, про які говорять в самій опозиції, експерт вважає, що вони просто неможливі. "З цього нічого не вийде, як і не вийде єдиного кандидата в мери, єдиного кандидата в президенти. Так що, рішення фракції щодо заборони згадувати "За Україну!" - Це спроба консолідувати згасаючий бренд", - констатував він.

Тим часом, самі депутати-опозиціонери рішення фракції щодо Кириленка критикують. "На мій погляд, фракція прийняла таке нелогічне і нерозумне рішення, в результаті чого Кириленко вийшов із керівництва фракції. Але зазначу, що з фракції ми виходити не будемо", - заявила народний депутат від "Батьківщини" Ксенія Ляпіна. Крім того, вона висловила впевненість, що таке рішення на голосування поставило саме керівництво фракції. Як відомо, фракцію "Батьківщини" очолює Арсеній Яценюк.

Нагадаємо, сьогодні, 18 квітня, В'ячеслав Кириленко подав у відставку з посади заступника голови фракції "Батьківщина", про що написав у своєму Twitter. "Щойно подав у відставку з посади заступника голови фракції у зв'язку з рішенням фракції заборонити нам згадувати при виступах партію "За Україну!". Всі "заукраїнці" однозначно залишаються активними учасниками фракції "Батьківщина", але рішення фракції ми вважаємо маразматичним", - написав Кириленко.