ua en ru

Опозиція може перешкодити асоціацію України з Євросоюзом, - експерт

Поточний тиждень стане вирішальним для євроінтеграційних перспектив України, оскільки саме протягом найближчих декількох днів Верховна Рада повинна прийняти низку законів, необхідних для підписання угоди про асоціацію з ЄС. Про це заявив керівник Аналітичної групи ім. Г.Сковороди Валерій Кучерук, коментуючи перспективи підписання Угоди про Асоціацію на саміті у Вільнюсі.

«Наші політики - як провладні, так і опозиційні - поступили, як класичні студенти і відклали вирішення стратегічних завдань (у даному випадку - прийняття законів, необхідних Євросоюзом) на «останню ніч перед іспитом», тобто, останній пленарний тиждень сесії. Це трапилося в силу різних причин, але в першу чергу - через постійні конфлікти між владою і опозицією протягом сесії», - підкреслив Кучерук.

За словами експерта, на останньому засіданні погоджувальної ради по європейським законопроектам «начебто було досягнуто компромісу», за винятком окремих документів, і депутати більшості фракцій погодилися їх розглянути. «Навіть представники Партії регіонів публічно погодилися з пропозицією представників меншості розглянути всі євроінтеграційні закони в один день - такого в стінах парламенту давно не було. У той же час, я не виключаю, що в найближчі дні в Раді щось станеться, що унеможливить прийняття цих документів», - зазначив Кучерук.

На його думку, формальними причинами можливого блокування розгляду євроінтеграційних законопроектів може стати все, що завгодно: як дрібні недоробки в самих законопроектах, так і більш глобальні речі, наприклад, вимога відставки голови МВС Віталія Захарченка через ситуацію в Миколаївській області.

Кучерук також підкреслив, що якщо розгляд цих законів буде заблоковано (що спричинить невиконання вимог Євросоюзу), то більшу відповідальність за це понесуть саме опозиційні, а не провладні фракції. «Саме в даній ситуації було б дивно, якби регіонали відверто виступили проти євроінтеграційних законопроектів, підготовлених Кабміном, тим більше, що вони вже публічно погодилися за них голосувати. Тому, якщо задоволення вимог ЄС буде провалено, і Україна, грубо кажучи, «проср ... т» Асоціацію, то винні в цьому будуть більше опозиційні, ніж провладні фракції», - резюмував експерт.