ua en ru

Опозиція домагається відсутності легітимного уряду, ініціюючи його відставку, - експерт

Опозиція, ініціюючи відставку уряду, добивається політичної дестабілізації і відсутності легітимного уряду, вважає керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

«Управлінські проблеми, політична нестабільність, послаблення влади - безумовно, в інтересах опозиції. Вони добиваються саме цього ефекту: політичної дестабілізації і відсутності легітимного уряду», - сказав Фесенко.

Він наголосив при цьому, що в даному випадку мета опозиції полягає не в тому, щоб поміняти уряд на свій - за умов президентсько-парламентської системи це неможливо. «Мета опозиції, по-перше, це демонстрація своєї опозиційності - якщо ми проти уряду і вимагаємо його відставки, значить, ми реальна опозиція. По-друге, це головна, стратегічна мета - повалення уряду», - сказав політолог.

На його думку, якщо це вдасться, безумовно, це, хоча б частково, але дестабілізує політичну ситуацію. "Не буде легітимного уряду, а відповідно дії влади, у тому числі на міжнародній арені, будуть обмежені (уряд, який не має легітимних повноважень не зможе підписувати міжурядові угоди)», - сказав Фесенко.

За його словами, на досягнення такої мети шансів не дуже багато. «Результат залежатиме від того, чи підтримають опозицію комуністи і абсолютна більшість позафракційних депутатів, - сказав експерт, додавши, що це можливо лише теоретично. - Комуністи мають демонструвати свою хоча б напівопозиційність, тож я не виключаю, що вони можуть віддати частину своїх голосів за такий проект постанови опозиції плюс частина позафракційних депутатів може проголосувати, тобто, може бути 200 з гаком депутатів, але набрати 226 голосів буде важко».

Говорячи про діяльність Кабміну, політолог зазначив, що уряду вдалося вирішити головне завдання - зберегти фінансову і макроекономічну стабільність. «За умов викликів кризи це важливо не лише для уряду, чи для Азарова - це важливо для країни. Ми бачимо, що зараз відбувається в Європі, і загальносвітова ситуація дуже нестійка, тому утримання стабільності можна вважати досягненням», - сказав експерт.

Він додав, що за останніми соціологічними опитуваннями, зокрема, Центру Разумкова, рейтинги Азарова є досить стабільними, а підтримка діяльності уряду навіть зросла. «Звичайно, розкол у суспільстві по відношенню до влади існує, і значна частина суспільства критично ставиться до дій нинішньої влади, зокрема, і до уряду, але уряд утримує рівень підтримки своєї діяльності, а це означає, що ті люди, які голосували за правлячу партію, підтримують діяльність уряду», - резюмував Фесенко.