ua en ru

Опозиціонери приховують від своїх прихильників недоліки Конституції-2004, - Лукаш

Повернення до Конституції 2004 року поверне всі недоліки старої системи розподілу повноважень у системі влади, а також відродить ті норми, від яких Україна відмовилася за рекомендаціями Венеціанської комісії та ПАРЄ. Про це повідомила в.о. міністра юстиції Олена Лукаш.

Вона зазначила, що опозиціонери вводять в оману своїх прихильників, коли стверджують, що повернення до Конституції-2004 призведе до "перезавантаження влади" внаслідок проведення дострокових виборів парламенту і президента. До того ж, за її словами, та версія Основного закону була написана з урахуванням пропорційної системи виборів у Раду, в той час як зараз в Україні діє мажоритарно-пропорційна виборча система.

Лукаш підкреслює, що від багатьох норм Конституції-2004 Україна відмовилася за рекомендаціями Венеціанської комісії та ПАРЄ.

"ПАРЄ регулярно зверталася до питання імперативного мандата народного депутата, введеного конституційними змінами 2004 року і закликала до їх перегляду, оскільки вони не відповідають принципам демократії і верховенства права і неприйнятні у демократичній державі", - зазначила Лукаш.

Лукаш нагадала, що за рекомендаціями зарубіжних інституцій Україна розширила повноваження суддівського самоврядування, в той час як повернення до Конституції-2004 ці повноваження суттєво звужує і передає їх президенту і парламенту.

"У Конституції - 2004 при обранні суддів Конституційного Суду України зникають права органів суддівського самоврядування. З'їзд суддів вже не буде мати права делегувати своїх представників до Конституційного Суду. Такі права залишаться виключно у Президента і Верховної Ради. Як на це відреагує Венеціанська комісія, яка послідовно виступає за розширення прав суддівського самоврядування? Хто розповів громадянам про перерозподіл функцій між суддівським співтовариством і парламентом і Президентом?", - розмірковує Лукаш.

Застерігає вона і від надмірного розширення повноважень прокуратури, які були у версії Конституції -2004.

На думку Лукаш, ініціатори повернення до цього тексту не говорять своїм прихильникам про такий поворот подій у разі реалізації їхнього плану, а Майдан навряд чи підтримає розширення повноважень прокуратури.

"У Конституції -2004 йдеться про повернення прокуратурі функцій нагляду за дотриманням законів. Прокурорський нагляд. Підкреслюю, в разі ухвалення змін до Конституції України в редакції 2004 року прокуратурі будуть автоматично повернуті повноваження з нагляду за дотриманням прав і свобод людини і громадянина, законів з цих питань органами виконавчої влади, органам місцевого самоврядування, їх посадовими і службовими особами. Чи чули ви про підтримку таких новацій з трибун Майдану або парламенту? Чому ініціатори ідеї Конституції-2004 сором'язливо обходять цю тему? Чому міжнародні експерти не застерігають український політикум від повернення в повному обсязі прокурорського нагляду?", - задає питання Лукаш.

В.о. міністра юстиції наводить ще великий перелік спірних моментів, які завжди викликали критику з боку європейських структур і нагадує, що від більшості старих норм Конституції-2004 Україна відмовилася, виконуючи рекомендації Венеціанської комісії і ПАРЄ.