ua en ru

"Оппоблок" звернувся до Тіллерсона з нагоди його візиту в Україну

"Оппоблок" звернувся до Тіллерсона з нагоди його візиту в Україну Фото: "Опозиційний блок" (opposition.org.ua)

В ОБ закликали Тіллерсона підтримати вимоги опозиції до влади

Парламентська фракція партії "Опозиційний блок" оприлюднила звернення до державного секретаря США Рекса Тіллерсона, що приїхав сьогодні до Києва. Текст звернення опубліковано на сайті політичної сили.

"На тлі критичної ситуації в області безпеки, відсутності прогресу в реалізації політичних аспектів Мінських угод і браку успіхів в боротьбі з корупцією у вищих ланках керівництва держави українська влада регулярно вдається до тиску на політичну опозицію та незалежні ЗМІ", - йдеться в зверненні.

В ОБ також заявили, що влада "системно порушує" міжнародні демократичні стандарти, включаючи свободу слова, плюралізм в медіа та існування незалежної політичної опозиції.

"Влада України говорить про те, що вона робить державу надійною опорою демократії в регіоні. Однак ці гасла суперечать дійсності, яка переконливо свідчить про стрімке перетворення України на авторитарну державу. В рамках спланованої владою повномасштабної кампанії по політпереслідуванях провідних опозиційних політиків Генеральна прокуратура України регулярно політично мотивовано переслідує народних депутатів, регіональних активістів "Опозиційного блоку" за вигаданими і безглуздими звинуваченнями", - заявили в ОБ.

Також в "Оппоблоці" звинуватили владу в підтримці радикалів, які вчиняють протиправні дії щодо опозиції.

"При фактичній підтримці української влади і при повному невтручанні правоохоронних органів радикали з неонацистських рухів здійснюють напади на опозиційних політиків, партійних активістів і громадян, що беруть участь в заходах опозиції", - сказано в зверненні до Рекса Тіллерсона.

В ОБ підкреслюють, що на даний момент залишаються нерозслідуваними вбивства журналістів Олеся Бузини і Павла Шеремета, підпали приміщення телеканалу "Інтер", регіональних офісів партії "Опозиційний блок", "якими радикали відверто хизуються на своїх сторінках в мережі Інтернет".

"Влада заохочує ці протиправні дії, розв'язуючи руки бандитам, нападаючим на реальну опозицію, яка має підтримку значної частини суспільства. Терор і політично мотивоване переслідування опозиції - це прямий наступ на демократію і права українських громадян захищати свою політичну позицію. Це несе загрозу життю людей, які мають сміливість говорити правду про корупцію і непрофесіоналізм влади, про соціальне геноциді і про захист цінностей мільйонів українців. Це - удар по цінностям демократії, свободи слова і прав людини, якими так дорожить весь цивілізований світ. Обмеження свободи слова, політична цензура, підпали телеканалів і вбивства журналістів - реальність сьогоднішнього дня в Україні", - впевнені в "Оппоблоці".

На думку ОБ, об'єктивною оцінкою перерахованих процесів стало 102 місце з 180 країн, яке зайняла Україна в останньому рейтингу свободи слова від "Репортерів без кордонів".

"Не дивлячись на популістські заяви влади про демократію та європейські цінності, нормою в Україні стали залякування, погрози і насильство по відношенню до журналістів, заборона соціальних мереж та інтернет-сайтів. За три роки своєї діяльності нинішня влада запам'яталася активною боротьбою зі свободою слова: неодноразовими спробами позбавлення ліцензії телеканалів "Інтер", "1 + 1", "112-Україна", News One. Крім того, проти редакторів і журналістів незалежних ЗМІ відкриваються кримінальні справи, останньою з яких стала сфабрикована справа проти головного редактора популярного опозиційного інтернет-видання Strana.ua Ігоря Гужви", - йдеться в зверненні.

В "Оппоблоці" вважають, що черговим кроком української влади, спрямованим на боротьбу з нелояльних до неї засобів масової інформації, стали рішення Верховної Ради України щодо обмеження можливостей використання мов національних меншин в українському інформаційному просторі.

"Це рішення українського парламенту ми розглядаємо як обмеження соціокультурних прав національних меншин, спрямоване на підвищення напруги в українському суспільстві. Крім того, владою розроблені провокаційні законопроекти, спрямовані проти Української православної церкви, які можуть зруйнувати міжконфесійний мир в країні", - відзначили в ОБ.

В "Опозиційному блоці" також підкреслили, що залишаються послідовними прихильниками повного і неухильного термінового виконання Мінських угод.

"Звертаємося до Вас із закликом підтримати вимоги опозиції до української влади, що стосуються припинення політичних репресій, протиправної діяльності радикалів, незаконного тиску на ЗМІ і забезпечення їх реальної незалежності. Висловлюємо надію на плідну співпрацю і взаємодію з метою захисту української демократії, становлення громадянського суспільства і повернення Україна на шлях миру і розвитку ", - звернулися в ОБ до Тіллерсона.