ua en ru

Оплату 300 гривень за заміну внутрішнього паспорта слід скасувати, - "Наш край"

Оплату 300 гривень за заміну внутрішнього паспорта слід скасувати, - "Наш край"

Парламент має скасувати адміністративний збір за планову заміну внутрішнього паспорта громадянина України. Про це заявив співголова партії "Наш край" Олександр Мазурчак.

На його думку, Верховна Рада повинна внести зміни в закон про документи, що підтверджують громадянство України, та передбачити безкоштовну заміну внутрішнього паспорта громадянина.


"У відповідності з законом передбачено введення внутрішніх біометричних паспортів та їх заміна кожні десять років. Люди не повинні платити ні за обмін паперових паспортів на нові, ні за планову заміну біометричних паспортів", – зазначив Мазурчак.

За його словами, платне переоформлення паспорта – це намір створити чергову "годівницю" для чиновників.

"Кожен українець буде обмінювати внутрішній паспорт до 5-6 разів, оплачуючи кожен раз адміністративний збір в розмірі 0,2 мінімальної заробітної плати. На сьогодні це становить близько 300 грн. Тобто в діючих цінах сьогодні, держава щорічно буде забирати у людей майже 1 млрд гривень", – зазначив він.

"Наш Край" виступає категорично проти введення чергової годівниці для зацікавлених осіб, які приберуть до рук процес видачі біометричних паспортів і будуть наживатися на громадянах", – сказав співголова партії.

На його думку, стягнення адміністративного збору за оформлення внутрішнього біометричного паспорта можливе лише у разі його втрати або пошкодження з вини громадянина.

Як відомо, 14 липня 2016 року Верховна Рада України ухвалила Закон "Про внесення змін у деякі закони України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, спрямованих на лібералізацію Європейським Союзом візового режиму для України".

Закон передбачає введення внутрішніх біометричних паспортів. Згідно із законом, кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку, зобов'язаний отримати паспорт. Паспорт буде оформлятися на 4 роки, особам, які не досягли 18 років, а всім іншим – на 10 років.