ua en ru

Операція "Хмарний стовп" підтримає ціни на нафту, - експерти

Ф'ючерси на нафту минулого тижня подорожчали на 1% на тлі ескалації напруженості на Близькому Сході. Ізраїль не виключає наземної операції проти ісламістів, тоді як у сусідньому Єгипті "Брати-мусульмани" дали зрозуміти, що не дадуть палестинців в образу. Експерти відзначають, що арабо-ізраїльський конфлікт якщо не розігріє, то підтримає ціни на нафту.

Цією осені нафтові котирування знаходилися переважно в червоній зоні через скорочення світового попиту на нафту. Однією з головних причин здешевлення сировини стала ситуація в США, де, за даними Американського інституту нафти, попит на "чорне золото" впав у жовтні до мінімального рівня за 17 років. Найближчим часом країна також збільшить видобуток нафти на Східному побережжі.

Проте арабо-ізраїльський конфлікт, який загрожує постачанням нафти з регіону, зміг переламати негативну тенденцію, пише The Wall Street Journal. За підсумками торгів п'ятниці ціни на ф'ючерси північноамериканської WTI з постачанням в грудні виросли на 1,4%, до 86,67 дол. за барель, тоді як по січневих постачаннях вони додали 1,2%, до 86,92 дол. за барель. Січневі ф'ючерси Brent подорожчали на 0,9%, до 108,96 дол. за барель. "Коли б не геополітичні ризики на Близькому Сході, то нафтові котирування продовжили б падіння", - вважає експерт Нью-Йоркського інституту з управління енергоресурсами Домінік Чирічелла.

Читайте також: Доба військової операції "Хмарний стовп" на першому етапі обходиться Ізраїлю в 12,6-17,6 млн дол