ua en ru

Операції по виявленню "ухильників" в Україні пов'язані з недобором на військову службу, - джерело

Операції по виявленню "ухильників" в Україні пов'язані з недобором на військову службу, - джерело Фото: военообязанные (mil.gov.ua)

Міністерства оборони або Генштабу не давало вказівок по виявленню "ухильників"

В Україні військовослужбовці вдаються до операцій з виявлення військовозобов'язаних у зв'язку з тим, що заклик ще не закінчився, а військкомати досі не виконали план по набору людей. Про це йдеться в матеріалі РБК-Украина: "Тепер ти в армії: як і чому влаштовують облави на призовників".

За словами керівника секретаріату уповноваженого з прав людини Богдан Крикливенко, військовослужбовці вдаються до таких радикальних заходів щодо виявлення військовозобов'язаних у зв'язку з тим, що заклик ще не закінчився, а військкомати досі не виконали план по набору людей.

При цьому один із співробітників Командування сухопутних військ ЗСУ на правах анонімності повідомив, що операції по виявленню "ухильників" дійсно пов'язані з недобором на військову службу. Він зазначив, що це були ініціативи місцевих військових комісаріатів, і відповідних вказівок з боку керівництва Міністерства оборони або Генштабу не було.

"Зараз військкомати виставили винуватими, що вони нібито вчинили протиправні дії. Але їм нікуди подітися, у нас недобір, а військових комісарів за це карають. Тому їм доводиться йти на подібні хитрощі, щоб молодих людей відправляти на військову службу, адже у нас в країні дуже багато ухиляються", - сказав співробітників Командування сухопутних військ ЗСУ.

Він також висловив думку, що "ухильників" варто більш жорстко карати. Адже, незважаючи на те, що законом передбачається кримінальна відповідальність, аж до трьох років в'язниці, за ухилення від служби дуже рідко застосовують подібні заходи.

Нагадаємо, на початку листопада заступник голови управління закликом і комплектуванням Генштабу ЗСУ полковник Валерій Дендебера заявив, що в цьому році на укомплектування ЗСУ та інших військових формувань планується призвати і спрямувати 10 460 юнаків.