ua en ru

Оператори зв'язку та інтернет-провайдери просять ВР не розглядатиме законопроект №1888

На розгляд Верховної Ради винесено законопроект № 1888, який загрожує підсиленням адміністративного тиску на телекомунікаційному ринку України та створює передумови для корупційної діяльності з боку регулятора в особі НКРЗІ. Про це йдеться у спільному зверненні найбільших операторів зв'язку та провайдерів інтернет до голови Верховної Ради Володимира Гройсмана.

Вони просять спікера довести негативну позицію галузі до відома депутатських фракцій та сприяти відхиленню парламентом цього законопроекту.

Мова йде про законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту інтересів держави, споживачів телекомунікаційних послуг та удосконалення державного регулювання у сфері користування радіочастотним ресурсом України", автор народний депутат Олександр Данченко.

Експерти телекомунікаційного ринку наголошують, що поточна редакція документа створює додаткові бар'єри для учасників ринку телекомунікацій, що йде врозріз з задекларованою позицією держави на дерегуляцію. Так, згідно з проектом, НКРЗІ розроблятиме порядок здійснення вимірювань показників якості телекомунікаційних послуг. В той час, як майже в усьому світі, користувачі вже давно самі вимірюють показники надаваних послуг і відмовляються від них в разі незадовільної якості.

Сам регулятор законопроектом безпідставно наділяється додатковими повноваженнями, а їх змістове наповнення виноситься за межі закону "Про радіочастотний ресурс України" і встановлюватиметься самою Комісією. Це прямий шлях до зловживань та корупції.

"Положення цього законопроекту, дійсно, не спрямовані на врахування пропозицій учасників ринку, як це системно відбувалося з більшістю попередніх ініціатив держави в сфері телекомунікацій. Профільний комітет не намагається зрозуміти як працює ринок, а також що потрібно для його розвитку. Більшість пропозицій від представників галузі були відхилені. До того ж розширення повноважень НКРЗІ несе ризик визначення завищених показників ефективності з метою тиску на учасників ринку. В даному випадку тиск буде суттєвий, оскільки згідно з текстом проекту недотримання зазначених показників може потягнути за собою позбавлення ліцензії", - вважає Дмитро Гадомський, адвокат, партнер практики ІТ і медіа права АО "Юскутум", голова комітету ІТ права Львівського ІТ Кластеру.

Оптимальним шляхом вирішення ситуації що склалася за думкою експертів є відхилення законопроекту для його подальшого доопрацювання з урахуванням пропозицій учасників телекомунікаційного ринку та громадськості. Це піде на користь розвитку галузі та не дасть дискредитувати законодавчу роботу Верховної Ради.