ua en ru

Opel ухвалив рішення відмовитися від допомоги Євросоюзу

Автомобілебудівний концерн Opel ухвалив рішення відкликати всі заявки на кредитні гарантії урядів країн Європейського союзу. Як повідомляється в прес-релізі Opel, керівництво автоконцерну переконалося, що отримати підтримку урядів європейських країн буде значно складніше, ніж передбачалося спочатку, передає РБК. З цієї причини компанія ухвалила рішення самостійно профінансувати заплановану реструктуризацію. "Ми вдячні деяким урядам, особливо урядам Великобританії і Іспанії, за висловлене бажання допомогти, але нам необхідно рухатися далі", - заявив глава Opel Нік Рейлі. Він також підкреслив, що очолювана ним компанія продовжить інвестувати в нові продукти і технології з розрахунком, що незабаром це допоможе повернутися до прибутку.

Багато в чому на рішення про відкликання заявок вплинула тяганина з ухваленням остаточного рішення в уряді Німеччини. Німецький уряд висловив готовність почати новий раунд переговорів, але пішов на цей крок неохоче зважаючи на значну фінансову участь країни в програмі виведення Європи з боргової кризи. Тим часом компанія розраховувала отримати від уряду Німеччини більше 800 млн євро.

Раніше уряд Великобританії надав концерну Opel кредитні гарантії на суму 330 млн євро у формі банківських позик. Аналогічний обсяг допомоги надійшов від уряду Іспанії.

Як повідомлялося на початку лютого 2010 р., Opel, що належить американському автоконцерну General Motors, в рамках реструктуризації планує інвестувати в операційну діяльність в Європі 11 млрд євро до 2014 р. До 2011 р. компанія планує досягти беззбиткової, а в 2012 р. - досягти "пристойного прибутку". Крім того, Opel підтвердив свій намір скоротити 8,3 тис. робочих місць у Європі.