ua en ru

ОПЕК зберегла квоту на видобуток нафти на колишньому рівні

ОПЕК зберегла квоту на видобуток нафти на колишньому рівні
Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) зберегла офіційний граничний рівень нафтовидобутку на рівні 30 млн бар. у добу, встановленому ще в 2011 р.

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) зберегла офіційний граничний рівень нафтовидобутку на рівні 30 млн бар. у добу, встановленому ще в 2011 р. Рішення залишити квоту незмінною було прийнято на сьогоднішньому нараді міністрів ОПЕК у Відні, передає Reuters з посиланням на міністра нафти Саудівської Аравії Алі Аль-Найми

Ціни на нафту практично досягли дна, впевнені аналітики Bank of America Merrill Lynch (Bofa). А до кінця року північноморська Brent знову повернеться до позначки в 100 дол. за барель, як заклинання повторюють аналітики ряду інших великих інвестбанків

Ціна нафти Brent - глобального бенчмарка - впала на 34% з червневого піку в 115 дол. за барель і під час наради ОПЕК перебувала на рівні 76 дол. Нафтова "корзина" ОПЕК, що відображає середню ціну нафти, що поставляється на світовий ринок країнами картелю, подешевшала за цей час на 30% - до 73,7 дол. за барель (за станом на останній розрахунковий день 26 листопада).

До початку засідання ОПЕК, яке подавалося як найважливіше за останні роки, найактивніший - січневий - ф'ючерс Brent опускався до 75,48 дол. - мінімального значення з вересня 2010 р. На цьому тлі ОПЕК, на частку якого припадає 40% світових поставок нафти, відчував шалений тиск - від картелю чекали рішення знизити квоту видобутку і тим самим підтримати ціну нафти.