ua en ru

ОПЕК прогнозує зростання світового попиту на нафту у 2018

ОПЕК прогнозує зростання світового попиту на нафту у 2018 Фото: ОПЕК очікує зростання світового попиту на нафту (фото з відкритих джерел)

Очікується, що збільшення видобутку сланцевої нафти США істотно не вплине на попит

Співдружність країн-видобувачів нафти (ОПЕК) прогнозує зростання світового попиту на нафту на рівні 1,6 млн барелів на добу в 2018 році. Про це повідомив президент ОПЕК Сухайл Аль Мазруей, передає Bloomberg.

За словами Аль Мазруэя, збільшення Сполученими Штатами Америки видобутку сланцевої нафти не зробить істотного впливу на обсяги світового виробництва сирої нафти, оскільки буде поглинуте нею.

"Сланець йде, і очікується, що він буде сильнішим, ніж в 2017 році, і це те, що ми повинні враховувати. Але, враховуючи всі фактори, я не думаю, що це дуже вплине на експортерів", - сказав Аль-Мазруей.

Нафту відскочила від свого найбільшого тижневого спаду за два роки, хоча ще зберігаються побоювання з приводу відновлення видобутку в сланцях США. Минулого тижня кількість нафтових бурових установок США зросла на 26, найбільш рік - до 791. Американська щотижнева видобуток сирої нафти перевищила 10 млн барелів на день в перший раз, і уряд США прогнозує, що в цьому році вона вийде на 11 млн барелів.

ОПЕК та інші учасники угоди з видобутку нафти націлені на те, щоб світові запаси сирої нафти впали до середнього рівня за останні п'ять років.

Ціни на нафту в даний час складають приблизно половину свого піку в 2014 році, при цьому базові ф'ючерси на нафту марки Brent виросли на 2,2% до 64,17 долара за барель в Лондоні в 9:34 за місцевим часом. Brent впала на 8,4% минулого тижня, вдруге поспіль за тиждень.

Нагадаємо, що країни угоди про скорочення видобутку нафти ОПЕК + оприлюднюють стратегію виходу з угоди на спільній зустрічі всіх його учасників, яке відбудеться в червні наступного року.