ua en ru

ОПЕК планує збільшувати виробництво, щоб знизити ціни на нафту до 100 дол./бар

Організація країн-експортерів нафти (ОПЕК) має намір домогтися зниження цін на нафту до рівня 100 дол за барель.

Як повідомив сьогодні генеральний секретар ОПЕК Абдалла Салем Ель-Бадрі, нинішні значення, при яких ціни на нафту значно перевищують зазначений рівень, не можна назвати комфортними. Незважаючи на видиму привабливість подорожчання нафти для країн-експортерів, при високій вартості сировини покупці можуть відмовлятися від покупок, що підриває попит і веде до збитків. "Нас не можна назвати щасливими у зв'язку з такими значеннями", - заявив Ель-Бадрі, котрого цитує "Росія-24".

В ході свого виступу на енергетичній конференції в Парижі глава ОПЕК також вказав на те, що міжнародна організація буде прагнути збити ціни шляхом збільшення виробництва. "Вартість нафти в 100 дол цілком підходить, оскільки вона влаштовує і виробників, і покупців", - зазначив він. Ель-Бадрі також додав, що в березні ОПЕК збільшила видобуток нафти до 32 млн бар./добу. Це на 2 млн барелів перевищило квоти самої ж ОПЕК, схвалені в грудні минулого року.

Зростання виробництва нафти в Іраку та Лівії дозволив ОПЕК в березні наростити видобуток сировини до максимумів з жовтня 2008 р.

Експерти ОПЕК раніше знизили прогноз споживання нафти в світі в 2012 р. до 88,76 млн з 88,90 млн бар./день. Таким чином, прогноз ОПЕК на 2012 р. був знижений на 140 тис. бар./день.