ua en ru

ТОВ "Океан-Судноремонт" оштрафували на 1,5 млн гривень за невиплату зарплати

ТОВ "Океан-Судноремонт" оштрафували на 1,5 млн гривень за невиплату зарплати Фото: novosti-mk.org

На підприємстві виявили порушення трудових прав працівників

Миколаївська компанія ТОВ "Океан-Судноремонт" була оштрафована на 1,513 млн гривень за підсумками позапланової перевірки управління Держпраці. Про це повідомляє "Новинний Миколаїв" з посиланням на прес-службу відомства.

Зазначається, що перевірка Держпраці виявила порушення трудових прав працівників компанії - 47 працівникам "Океан-Судноремонту" не була виплачена заробітна плата.

"Відповідно до абзацу 3 частини 2 статті 265 Кодексу законів про працю України за порушення строків виплати заробітної плати працівникам та інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш ніж на один місяць, виплати їх не в повному обсязі накладено штраф у розмірі 96 000 гривень, а також згідно з абзацом 4 частини 2 статті 265 за недотримання мінімальних гарантій в оплаті праці — в 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати за кожного з 47 працівників, щодо яких вчинене таке порушення", - йдеться в повідомленні.

Як відомо, 9 вересня 2016 р генеральний директор ТОВ "Океан-Судноремонт" Леонід Шуміло Печерським районним судом Києва був призначений "відповідальним зберігачем" всього майна ПАТ МСЗ Океан, який цим же рішенням суду було заарештовано з забороною будь-якого використання та розпорядження майном. 14 листопада 2016 року "відповідальне зберігання" було скасовано Апеляційним судом Києва.

ЗМІ писали про те, що судді врахували той факт, що Шуміло фігурує у кримінальній справі про фальсифікацію документів про працевлаштування на ПАТ НСЗ Океан. Але пізніше ТОВ "Океан-Судноремонт" отримав право контролювати територію і майно ПАТ НСЗ Океан за постановою прокурора Генеральної прокуратури.

Також миколаївські ЗМІ писали, що за час контролю території і майна ПАТ НСЗ Океан посадовими особами ТОВ "Океан-Судноремонт" неодноразово фіксувалися випадки вивезення металу з території заводу на пункти прийому металобрухту, а також фіксувалися випадки порушення рішення Печерського суду від 9 вересня 2016 р., яким було накладено повну заборону на будь-яке використання майна ПАТ НСЗ Океан. Навесні-влітку 2017 року "НикВести" писали про перетворення арештованого причалу ПАТ МСЗ Океан в "нелегальний порт, де, незважаючи на заборону господарської діяльності, сьогодні здійснюється перевалка вантажів", у тому числі судами Російської Федерації.

Як раніше повідомлялося, 31 серпня 2017 р біля прохідної ПАТ МСЗ Океан в Миколаєві пройшов мітинг працівників, яких "Океан-Судноремонт" протягом 2017 р. залучав до виконання підрядних робіт та з якими не розрахувалися за два останніх місяці роботи. На мітингу, відеозапис якого оприлюднило видання ІншеТВ, робітники заявили, що їх залучали до робіт без належним чином підписаних договорів, екс-директора ТОВ "Океан-Судноремонт" Леоніда Шуміла називали злочинцем, а директора ТОВ "Верф Океан" (за даними ЗМІ, також причетного до незаконної діяльності на території ПАТ " МСЗ "Океан"), Тимура Девішова звинуватили в обмані і невиплаті заробітної плати.

Зазначимо, ТОВ "Океан-Судноремонт" і ТОВ "Верф Океан" мають спільного кінцевого бенефіціара. Їм є Ігор Туркін, зареєстрований в Люксембурзі.

Також з миколаївських ЗМІ відомо, що співробітником ТОВ "Океан-Судноремонт" у березні-червні 2017 року був син народного депутата від БПП Оксани Білозір - Андрій Білозір. Він обіймав посаду заступника директора з зовнішньої економічної діяльності, і заробив на ТОВ "Океан-Судноремонт" близько 33 тисячі гривень. Новина про працевлаштування на ТОВ "Океан-Судноремонт" сина нардепа Оксани Білозір стала "не радісною" для генерального прокурора Юрія Луценка. Він зізнався в цьому, відповідаючи на питання журналістів у Миколаєві, 4 вересня.