ua en ru

ООН заявляє про 10 викрадених в Криму, яких досі вважають зниклими безвісти

ООН заявляє про 10 викрадених в Криму, яких досі вважають зниклими безвісти Фото: ООН (flickr.com/un_photo)

Безвісти зниклими вважаються 10 татар і українців

Організація Об'єднаних Націй зафіксувала 10 випадків, в яких викрадені люди досі вважаються зниклими безвісти. Про це йдеться в доповіді Управління верховного комісара ООН з прав людини.

"УВКПЛ документально зафіксувало 10 випадків, в яких зниклі особи досі вважаються зниклими безвісти. Це шестеро кримських татар, троє етнічних українців та одна особа російсько-татарського етнічного походження; всі - чоловіки", - йдеться в доповіді.

Також повідомляється, що семеро з них зникли у 2014, двоє у 2015 і один у 2016 роках. У документі також зазначено, що найбільше насильницьких зникнень сталосся в березні 2014 року, коли на півострові викрали не менше 21 людини. Серед викрадених були проукраїнські активісти і прихильники Майдану, журналісти, кримські татари, колишні і діючі українські військовослужбовці. Вони утримувалися без зв'язку із зовнішнім світом і часто піддавалися фізичному та психологічному насильству з боку озброєних осіб, що ймовірно належали до кримської самооборони та однієї з груп "козаків".

Нагадаємо, раніше ООН заявила про погіршення ситуації з правами людини в Криму. У доповіді міститься 20 рекомендацій уряду Росії із закликом дотримуватися зобов'язання як окупаційної влади.