ua en ru

ООН заявляє про погіршення ситуації з правами людини в Криму

ООН заявляє про погіршення ситуації з правами людини в Криму Фото: Крим (wikimapia)

Російська окупація погіршила ситуацію на півострові

В Організації Об'єднаних Націй (ООН) констатували погіршення ситуації з правами людини в окупованому Росією Криму. Про це йдеться в доповіді Управління ООН з прав людини, опублікованому сьогодні, 25 вересня.

"Були зафіксовані серйозні порушення прав людини, такі як довільні арешти і затримання, насильницькі зникнення, жорстоке поводження і катування і, принаймні, одне позасудове виконання", - йдеться в доповіді.

В ООН повідомили, що всі жителі Криму постраждали, коли українські закони на півострові були замінені законами Російської Федерації, а десятки тисяч постраждали від накладення громадянства Росії. Ці та інші дії, зазначені в доповіді, мали місце порушення міжнародного гуманітарного права і прав людини.

У доповіді міститься 20 рекомендацій уряду Росії, закликаючи його дотримувати свої зобов'язання як окупаційну владу, підтримувати права людини для всіх і ефективно розслідувати передбачувані катування, викрадення і вбивства за участю співробітників сил безпеки і самооборони Криму.

"Нездатність переслідувати в судовому порядку ці дії і забезпечити підзвітність позбавляє жертви належного засоби правового захисту і посилює безкарність, що потенційно заохочує продовження вчинення порушень прав людини", - йдеться в доповіді.

Сотні ув'язнених і затриманих до суду були передані в Російську Федерацію, говориться в доповіді, незважаючи на те, що практика суворо заборонено міжнародним гуманітарним правом.

Найбільш постраждалими були противники референдуму в березні 2014 року та інші критики, такі як журналісти, блогери, активісти громадянського суспільства та прихильники Меджлісу, представницького установи кримських татар, яке було оголошено екстремістською організацією і було заборонено в квітні 2016 року. Під приводом боротьби з екстремізмом влади Російської Федерації в Криму проводили домашні обшуки, залякували і затримували членів кримськотатарської громади.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Павло Клімкін анонсував оприлюднення доповіді про злочини Російської Федерації в окупованому Криму.