ua en ru

YouTube за два роки видалив 14 млн відеозаписів екстремістського характеру

YouTube за два роки видалив 14 млн відеозаписів екстремістського характеру Фото: YouTube

Експерти ООН попереджають, що терористичні угруповання ведуть в інтернеті великомасштабну кампанію з вербування бойовиків, у тому числі через соціальні мережі та популярні ресурси

Близько 14 млн відеозаписів, націлених на вербування бойовиків або пов'язаних з терористичною діяльністю, було видалено з інтернет - сервісу YouTube за останні два роки. Про це повідомив у вівторок журналістам голова виконавчого директорату Контртерористичного комітету Ради Безпеки ООН Жан-Поля Лаборд.

За його словами, терористичні угруповання, в тому числі "Ісламська держава" (ІГ) ведуть в інтернеті великомасштабну кампанію з вербування бойовиків, у тому числі через соціальні мережі та популярні ресурси. "Ми знаємо, що 14 млн відеозаписів були видалені з YouTube", - сказав Лаборд, висловивши вдячність приватним компаніям, які допомагають міжнародній спільноті боротися з розгулом екстремізму.

Голова ИДКТК зазначив, що свою лепту вносить і найбільша соціальна мережа Facebook ("Фейсбук"). "Щотижня Facebook отримує близько 1 млн повідомлень про елементи, які можуть бути пов'язані з феноменом іноземних бойовиків або з войовничим екстремізмом. Фейсбук займається цим питанням", - підкреслив він.

В новій доповіді контртерористичного комітету РБ ООН повідомляється, що в період з вересня по грудень 2014 року прихильники ІГ використовували приблизно 46 тис. облікових записів у мережі Twitter "Твіттер". "Величезний охоплення населення інформаційно-комунікаційними технологіями забезпечує вербувальникам терористів глобальний доступ до потенційним новобранцям", - йдеться в документі.

Експерти ООН попереджають, що вербувальники "можуть пристосовувати свої послання до певних сегментів цільової аудиторії, вимикаючи неповнолітніх і молодих людей". "В одних посланнях ІГ містяться зображення крайнього насильства (наприклад, відеозапису страт відсіканням голови або зображення невинних жертв, нібито вбитих ворогами ИГИЛ); в інших - робиться спроба представити ІГ в привабливому і сприятливому світлі; а в третіх - містяться ідеологічні висловлювання, репортажі із зон конфлікту або загрози", - констатують у всесвітній організації.

Нагадаємо, YouTube з жовтняя стане платним.