ua en ru

Гутерриш обраний новим Генсеком ООН

Гутерриш обраний новим Генсеком ООН Фото: ООН обрала нового генерального секретаря

За його кандидатуру учасники Генасамблеї проголосували одноголосно

Антоніу Гутерріш обраний на посаду генерального секретаря Генеральної асамблеї Організації об'єднаних націй. Про це повідомляє Reuters.

Кандидатура колишнього прем'єр-міністра Португалії Антоніу Гутерріша раніше була схвалена Радою безпеки організації.

Гуттериш був обраний на пост одностайним голосуванням всіх учасників асамблеї. Він приступить до виконання обов'язків 1 січня 2017 року.

За результатами попереднього голосування, минулого тижня Гутерріш був оголошений основним фаворитом на пост генсека. 5 жовтня члени Радбезу схвалили його кандидатуру після шести раундів голосування. Зазначалося, що жоден з постійних членів Радбезу, які мають право вето, не висловився проти колишнього прем'єра Португалії.

Кандидати на пост генсека ООН

У загальній складності на пост глави всесвітньої організації претендувало 13 осіб, у тому числі колишній президент Словенії Данило Тюрк, голова МЗС Аргентини Сусана Малкорра, глава МЗС Словаччини Мирослав Лайчак і гендиректор ЮНЕСКО Ірина Бокова.

Гутерриш довгий час обіймав посаду комісара ООН у справах біженців. Він лідирував у виборчих перегонах гонке з кінця липня після першого туру голосування в Радбезі.

Нагадаємо, раніше постійний представник України в ООН Володимир Єльченко заявив, що новий генсек ООН надаватиме Україні велику підтримку.