ua en ru

ООН рекомендує Україні підвищити соціальну захищеність дітей

Комітет Організації Об'єднаних Націй з прав дитини рекомендує Україні підвищити соціальну захищеність дітей. Про це йдеться в повідомленні представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, повідомляє радіо "Свобода".
4 лютого Комітет ООН з прав дитини опублікував свої заключні спостереження щодо реалізації в Україні положень Конвенції ООН про права дитини, зроблені на підставі 3-ї й 4-ї періодичних доповідей України.
"З метою зміцнення системи захисту дітей у країні й пом'якшення наслідків підвищення соціальних ризиків і соціальної нерівності стосовно дітей комітет рекомендував Україні виділити досить коштів на щорічну програму з реалізації Національного плану дій до 2016 р.", - йдеться в повідомленні.
Крім того, комітет зазначає, що програму реалізації національного плану дій в інтересах дітей на 2011 р. досі не затвердив Кабінет міністрів.
Також комітет ООН висловив стурбованість тим, що проведена в Україні адміністративна реформа може негативно відобразитися на безперервності державної політики стосовно дітей, призвести до погіршення підтримки, захисту й розвитку превентивних послуг для дітей груп ризику.
Крім цього, комітет висловив стурбованість у зв'язку з повільною реалізацією реформи системи опіки й піклування, значною кількістю бездомних дітей, проблемами із вживанням дітьми наркотиків, зараженням їх ВІЛ, сексуальною експлуатацією, примусовою працею, насильством з боку міліції.
Комітет рекомендує Україні провести повний функціональний огляд центральних і місцевих державних установ, відповідальних за реалізацію прав дітей, для чіткого визначення обов'язків у рамках нової структури влади. Крім того, він рекомендує Україні включити в національне законодавство заборону дискримінації стосовно дітей незалежно від їх сімейного статусу, раси, релігії, національного, етнічного й соціального походження або інвалідності.
ЮНІСЕФ підтримує ці рекомендації й готовий надати Україні допомогу для їх реалізації.