ua en ru

В ООН розкритикували угоду між ЄС і Туреччиною щодо біженців

В ООН розкритикували угоду між ЄС і Туреччиною щодо біженців Фото: мігрантів планують виселити з ЄС

Там нагадали, що колективне вислання іноземців заборонене міжнародним правом

Попередня домовленість між керівництвом ЄС і Туреччиною щодо повернення в цю країну тисяч мігрантів із країн Близького Сходу й Африки викликала побоювання і критичні оцінки в ООН. Про це повідомляє Радіо Свобода.

У відомстві ООН у справах біженців наголошують, що колективне вислання іноземців заборонене міжнародним правом.

Директор європейського бюро Управління верховного комісара ООН у справах біженців Венсан Коштель заявив, що "втомився від розмов про нелегальних мігрантів". Він наголосив, що 91% прибулих на територію Греції - громадяни охоплених збройними конфліктами держав, таких як Ірак, Сирія й Афганістан.

Коштель зазначив також, що Туреччина зробила для біженців більше, ніж ЄС, надавши притулок близько 2,75 мільйонам людей, переважно з сусідньої Сирії.

Різко розкритикувала майбутню угоду Брюсселя з Анкарою й організація Amnesty International. На її думку, сторони опустилися до рівня нечесної і дріб'язкової торгівлі, яка не має нічого спільного з правами й гідністю людей, що вважаються в нинішній ситуації найбільш уразливими.

Нагадаємо, попередньої домовленості, націленої на зниження рекордної кількості мігрантів у Європі, було досягнуто на саміті ЄС-Туреччина в Брюсселі 7 березня. Європейські лідери погодилися значно збільшити фінансову підтримку Туреччині та сприяти введенню до кінця червня безвізового режиму для її громадян - в обмін на прийом Анкарою тих, кого в Європі визнають нелегальними мігрантами.