ua en ru

ООН закликає Росію припинити репресії проти кримських татар

ООН закликає Росію припинити репресії проти кримських татар Фото: ООН вимагає від РФ скасувати заборону Меджлісу

Від Росії вимагають забезпечити свободу слова в Криму

Організація Об'єднаних Націй (ООН) закликає Росію припинити репресії проти кримських татар на анексованому півострові. Про це йдеться в заяві прес-секретаря управління верховного комісара ООН з прав людини Руперт Колвілл, передає пресс-служба організації.

У заяві йдеться, що в ООН за останні два роки зафіксували посилення репресій проти кримських татар, зокрема фактична влада в Криму залякувала і заарештувала за сумнівними звинуваченнями членів і прихильників Меджлісу кримськотатарського народу.


"Ми глибоко стурбовані забороною Меджлісу так званим Верховним судом Криму 26 квітня. Ми побоюємося, що після визнання Меджлісу екстремістською організацією в "суді" кримські татари ще більше стануть жертвами порушення прав людини і колективних покараннь", - йдеться в заяві.

Також у документі йдеться про обшуки та арешти кримських татар, закриття кримськотатарських ЗМІ, відсутність прогресу в розслідуванні обставин смерті активіста Решата Аметова, убитого в березні 2014 року після того, як його з мирного протесту викрали люди у військовій формі.

"Російська Федерація, яка здійснює фактичний контроль над територією Криму, зобов'язана забезпечити дотримання прав меншин та корінних народів. Ми також закликаємо владу негайно зняти заборону Меджлісу і забезпечити свободу слова, інформації, зібрань, релігії та переконань для всіх людей Криму", - йдеться в заяві.

Нагадаємо, прокуратура почала розслідування справи про геноцид кримських татар.