ua en ru

ООН попереджає про загрозу хімічної катастрофи на Донбасі

ООН попереджає про загрозу хімічної катастрофи на Донбасі Фото: штаб-квартира ООН (flickr.com/un_photo)

В ООН закликають припинити бойові дії в районі Донецької фільтрувальної станції

Україна зіткнулася з новими загрозами хімічної катастрофи й забруднення води в результаті ескалації конфлікту поблизу об'єктів водопостачання на Донбасі. Про це заявили спеціальні доповідачі ООН Баскут Тунчак і Лео Хеллер.

"Ми стурбовані недавніми повідомленнями про обстріли біля водних об'єктів, які містять газоподібний хлор та інші надзвичайно небезпечні хімічні речовини", - заявив Тунчак.

На думку доповідачів, пошкодження установок, які містять хлорний газ, а також руйнування водоочисних споруд можуть мати руйнівні наслідки для населення і навколишнього середовища Донбасу.

Вони звернули увагу на обстріл Донецької фільтрувальної станції 3 листопада 2017 року, який призвів до пошкодження резервного хлоропровода. В ООН стверджують, що якщо б пошкодили основний хлоропровод, це могло б спровокувати загибель людей в радіусі 200 м, включаючи персонал об'єкта, а також порушити водопостачання близько 350 тис. жителів Донбасу. Крім того, 5 листопада снаряди вразили вже Верхньокальміуську фільтрувальну станцію.

"Випуск токсичних газів і руйнування об'єктів водопостачання мало б руйнівні наслідки для Донецька, Макіївки та Авдіївки", - повідомили експерти.

До всього іншого, в Новгородському на фенольному заводі досі не відновлено шламонакопичувач. Гребля навколо колектора руйнується, ризикуючи викинути рідкі токсичні відходи в річки Кривий Торець і Сіверський Донець.

Нагадаємо, раніше Україна вимагала залучити міжнародні організації до контролю екологічної ситуації в ОРДЛО.