ua en ru

ООН отримала заявку Сирії на приєднання до Конвенції про заборону хімзброї

Організація Об'єднаних Націй отримала заявку Сирії на приєднання до Конвенції про заборону хімічної зброї.

Організація Об'єднаних Націй отримала заявку Сирії на приєднання до Конвенції про заборону хімічної зброї, передає Reuters.

"В останні кілька годин ми отримали від уряду Сирії документ, який в даний час перекладається. Це повинна бути заявка на приєднання до Конвенції про заборону хімічної зброї", - сказав журналістам прес-секретар ООН Фархан Хак (на фото).

Раніше повідомлялося, що уряд Башара Асада має намір подати таку заявку на виконання зобов'язань, спрямованих на те, щоб запобігти військову операцію з боку США.

В інтерв'ю російському телеканалу "Росія 24" Президент Сирії заявив, що угода про передачу сирійської хімічної зброї під міжнародний контроль почне діяти через місяць після приєднання Дамаска до Організації по забороні хімічної зброї.

Сполучені Штати вважають, що заявки Сирії на приєднання до Конвенції про заборону хімічної зброї, отриманої ООН у четвер, недостатньо для знищення її арсеналу небезпечної зброї. Про це заявив держсекретар США Джон Керрі.

Керрі заявив, що Сполучені Штати наполягають на застосуванні сили проти режиму сирійського президента Башара Асада , якщо дипломатичні засоби не спрацюють.

США дали Сирії тільки 10 днів для підготовки передачі хімзброї під міжнародний контроль.

Як повідомлялося раніше, в результаті гаданої хімічної атаки в Східній Гуті під Дамаском 21 серпня 2013 р. загинули сотні мирних жителів. Розвідка США практично не сумнівається, що хімічна зброя була застосована військами Асада. З цією версією погоджуються всі провідні країни Заходу. В той же час сирійська влада стверджує, що хімзброю застосували бунтівники.

Кажучи про плани по передачі хімічної зброї під міжнародний контроль, Асад зазначив, що якби не було російської ініціативи, Сирія було б украй складно рухатися у напрямі підписання угоди про видачу хімічної зброї.

"Відносини між нами і Росією - це довірчі відносини, і ця довіра тільки росла, особливо під час сирійської кризи в останні два з половиною роки", - сказав Асад.

Як зазначив Президент Сірії, Росія підтвердила розуміння того, що відбувається в регіоні. "Росія довела свою надійність і підтвердила, що є великою державою, на яку можна розраховувати. Всі ці причини підштовхнули Сирію до того, щоб підписати Конвенцію про заборону хімічної зброї", - додав Асад.

Він також заявив, що будь-яка війна проти Сирії знищить весь регіон і Близький Схід увійде до смуги нестабільності на десятки років.