ua en ru

ООН звинувачує Туреччину в порушенні прав людини

ООН звинувачує Туреччину в порушенні прав людини Фото: ООН

Туреччину звинувачують в порушенні прав людини під час боїв з курдами

Організація об'єднаних націй (ООН) звинуватила Турецьку Республіку у систематичних порушеннях прав людини у результаті бойових дій проти загонів Робочої партії Курдистану на південному сході Туреччини. Про це повідомляє DW.

В доповіді ООН, опублікованій у п'ятницю, 10 березня, йдеться про масованих руйнування, вбивствах та інших серйозних порушеннях прав людини в період між липнем 2015 і груднем 2016 року.

За даними ООН, так звані "операції по забезпеченню безпеки" турецької армії торкнулися більш 30 міст, до півмільйона переважно курдських мирних жителів були змушені покинути свої будинки. В результаті бойових дій загинуло близько 2 тисяч осіб, з них 1200 - мирні жителі.

"Ні один з підозрюваних не був затриманий, ні один не притягнутий до відповідальності", - заявив верховний комісар ООН з прав людини Зейд Раад аль Хусейн, підкресливши, що вбивства сотень мирних жителів залишаються не розслідуваними. "Створюється враження, що в липні 2015 року права людини на південно-сході Туреччини були попросту скасовані", - йдеться в доповіді ООН.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Туреччини Біналі Йилдирим звинуватив тодішнього президента США Барака Обаму в постачаннях зброї курдським бойовикам.