ua en ru

В ООН стурбовані з-за можливої громадянської війни в М'янмі

В ООН стурбовані з-за можливої громадянської війни в М'янмі Фото: ситуація в М'янмі (instagram.com/korkusuz__medya/)

Спеціальний посланник глави ООН по М'янмі Крістін Шранер Бургенер висловив стурбованість протистоянням в М'янмі. Зокрема, в ООН переживають про можливість початку громадянської війни.

Про це йдеться на сайті ООН.

Число загиблих в результаті військового перевороту досягла 520.

"Військові лідери показали, що не здатні керувати країною. <...> Ми занадто довго стояли в стороні, поки відбувалися порушення прав людини і серйозні міжнародні злочини з боку військових М'янми", - сказала Шранер Бургенер.

Вона додала, що деякі етнічні збройні організації займають сторону опозиції.

1 лютого військові М'янми звинуватили цивільну владу в маніпуляціях під час виборів. Вони оголосили надзвичайний стан і передали владу в країні командувачу ВС Хв Аун Хлаину. Після перевороту у великих містах країни почалися акції протесту проти військових, які закінчувалися зіткненнями з силами безпеки.

Нагадаємо, 29 березня сили безпеки М'янми відкрили вогонь на похороні у неділю, коли люди по всій країні зібралися, щоб оплакати убитих напередодні в ході самого жорстокого придушення протестів з часів військового перевороту. У суботу, 27 березня, загинули 114 осіб.

1 лютого після виборів в М'янмі військові захопили владу і заарештували президента. Вони влаштували переворот, з-за якого на вулицях почалися протести.

Також повідомлялося, що Європейський союз готується розширити санкції стосовно військових М'янми у відповідь на переворот.