ua en ru

В ООН стурбовані збільшенням кількості російської військової техніки на Донбасі

В ООН стурбовані збільшенням кількості російської військової техніки на Донбасі Фото: в Управлінні ООН з прав людини стурбовані рухом російської техніки на Донбасі

У докладі Управління ООН з прав людини також повідомляється про кілька випадків пов’язаного з конфліктом сексуального насильства

В ООН стурбовані збільшенням кількості важкої військової техніки поблизу лінії зіткнення в Донецькій області. Про це повідомила речниця ООН з прав людини Равіна Шамдасані, передає "Голос Америки".

"Ми отримали достовірні відомості про рух російських військовослужбовців через кордон - як на територію України, так і з території країни. Це стосується і важких озброєнь. Причому йдеться про цілком достовірні повідомлення", - розповіла Шамдасані.


Крім того, за словами Шамдасані, співробітники Управління ООН з прав людини зафіксували кілька випадків сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом.

"Більшість заяв вказують на те, що погрози зґвалтуванням та іншими формами сексуального насильства використовуються як спосіб жорстокого поводження та катування в контексті незаконних та свавільних затримань, як чоловіків, так і жінок…Погрози сексуальним насильством, тілесними ушкодженнями чи вбивством щодо родичів жіночої статі, або їх затримання часто використовуються як засоби для примушення затриманих чоловіків зізнатися, відмовитися від своєї власності або вчинити інші дії, яких вимагають злочинці як передумову їх звільнення або безпеки", - йдеться у доповіді Управління ООН з прав людини.

Також в ході проведеного ООН розслідування виявилося, що ключовою ознакою конфлікту є безкарність.

"Безкарність правоохоронних органів та органів безпеки за порушення прав людини залишається поширеною та часто пояснюється складнощами, викликаними існуючим збройним конфліктом. На територіях, контрольованих збройними угрупованнями, законність і порядок занепали, та розвиваються паралельні структури", - підкреслюється у доповіді.

Як зазначають спостерігачі ООН, активність бойових дій на сході України знизилася, проте Мінські угоди, як і раніше, нетривкі, і ситуація в будь-який момент може перерости в тривалий конфлікт або загостритися.

Нагадаємо, згідно з новою доповіддю Управління ООН з прав людини, 2,7 млн осіб, що проживають на територіях України, контрольованих збройними угрупованнями, страждають від обмежень свободи думок, зборів і асоціацій, а також стикаються з важкими умовами життя.